agenda NEWS AGENDA

Decolarea navei spatiale Apple amanata pana in 2016

In iunie 2011, in toiul unei conferinte Apple, co-fondatorul Steve Jobs si-a dezvaluit planurile pentru un nou campus al companiei care aducea extrem de tare cu o nava spatiala. Proiectul se potrivea de minune cu glumele care se tot vehiculau despre Jobs cum ca se pregateste sa construiasca exact asa ceva.

In plus, cladirea arata exact cum te-ai fi asteptat sa arate una proiectata de co-fondatorul Apple: perfect rotunda, fara colturi care sa „zgarieh privirea, cu parcare subterana pentru ca amalgamul de masini sa nu deranjeze ochiul si cu o sera de caise deasupra de care sa se poata bucura angajatii si vizitatorii.

Planul initial era ca lucrarile sa inceapa chiar in acest an, in Cupertino, California, dar se pare ca municipalitatea nu-si va putea finaliza raportul privind impactul lucrarilor asupra mediului inconjurator decat in luna iunie, mutand astfel inceputul lucrarilor pentru anul 2014 si finalizarea lor in 2016.

In plus, compania Apple a modificat proiectul initial se asa natura incat echipa de constructii sa nu trebuiasca sa mute nici macar un gram de pamant din locatia viitorului campus. De asemenea, Apple doreste sa construiasca o sala de spectacole unde se vor tine probabil conferintele de lansare a noilor produse si alte evenimente speciale. Compania a mai adaugat o cladire suplimentara la planul initial destinata parcarii. Desi parcarea subterana va putea gazdui 10.000 de masini, Apple sustine ca numarul de angajati va creste continuu pana la aproximativ 14.200.

Acoperisul cladirii, numita Campus 2, va fi dotat cu o serie de instalatii solare menite a-i asigura cladirii independenta energetica. Campusul nu va fi deschis publicului, iar angajatii vor avea acces la un centru fitness si de recreere. Respectandu-si promisiunea de a deveni mai „verde”, compania promite sa planteze sapte mii de copaci. Conform planurilor lui Jobs, desi cladirea va fi din sticla, nici o bucatica de geam din ea nu va fi dreapta. Cu un diametru de 492 de metri, constructia va fi mai mare decat Pentagonul.