agenda NEWS AGENDA

Romania, campioana mondiala la a treia proba de la olimpiada caselor solare

 

Echipa Romaniei este campioana mondiala la proba de Comunicare, a treia proba din cadrul Solar Decathlon. Competitia internationala de case solare are loc in aceasta perioada in Dubai. Romania concureaza alaturi de alte 14 echipe din 11 tari si 4 continente, printre care se numara Olanda, SUA, Australia si tari din Estul Mijlociu.

Proba Comunicare evalueaza capacitatea de comunicare si de constientizare sociala a echipelor, avand in vedere creativitatea, eficacitatea si eficienta impartasirii subiectelor relevante ale competitiei (durabilitate, eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile), precum si obiectivele echipei.

Unul dintre obiectivele echipei EFdeN este de a contribui la reducerea incalzirii globale. Raportul realizat de United Nations, privind obiectivele de dezvoltarea durabila din 2018 arata ca schimbarile climatice sunt unul dintre factorii care au contribuit la cresterea numarului de persoane care se confrunta cu foametea si deplasarea fortata, precum si reducerea progresului catre accesul universal la serviciile de baza de apa si salubritate, iar in conditiile de astazi, reducerea incalzirii globale cu 2 grade Celsius pana in 2020, nu este posibila.

Proba Comunicare este a treia dintre cele 10, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate prin performanta prototipului pe parcursul a 10 zile.

Competitia presupune proiectarea si construirea unor case solare, inteligente si prietenoase cu mediul care sa se adapteze conditiilor climatice din Estul Mijlociu. Editia de anul acesta se desfasoara in perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, in Dubai, toate cele 15 case putand fi vizitate de cei interesati. Casa EFdeN Signature a fost construita integral de studentii echipei EFdeN, fiind un proiect romanesc de cercetare si inovatie.

In perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura in probele monitorizate si jurizate. Probele monitorizate reprezinta 40% din punctajul final al competitiei si presupun testarea casei din punct de vedere al eficientei energetice, conditiilor de confort si functionalitate, in timp ce probele jurizate reprezinta sustinerea si argumentarea proiectului in fata unui juriu international format din specialisti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competitiei, prin inregistrare pe website-ul competitiei.

Solar Decathlon este cea mai importanta competitie de locuinte sustenabile din lume si a luat nastere in 2002 in Statele Unite ale Americii. In 2012, echipa PRISPA a fost prima echipa din Romania calificata la Solar Decathlon (editia Madrid), iar in 2014 echipa EFdeN a participat la editia Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort. Pana in prezent, echipa EFdeN a castigat peste 30 de premii nationale si internationale, la Solar Decathlon si alte competitii.

EFdeN este cel mai important ONG din Romania care dezvolta locuinte solare cu scop educational si de cercetare, alaturi de produse sustenabile si module educationale atat pentru studenti, specialisti, cat si pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat functioneaza pe baza de parteneriate strategice si sponsorizari. Membrii echipei sunt studenti ai Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Bucuresti. Mai multe informatii despre proiect puteti gasi pe website-ul www.efden.org si pe paginile de social media EFdeN, Facebook si Instagram.