construct IZOLATII

Izolarea podului, vitala pentru obtinerea eficientei energetice

Daca doriti sa va transformati locuinta intr-una verde, eficienta energetic, izolarea corespunzatoare a podului este o conditie obligatorie. In principiu, operatiunea poate fi facuta fara a angaja o echipa de muncitori, dar natura celor mai utilizate materiale izolatoare o transforma intr-o sarcina destul de neplacuta si potential nesanatoasa.

Bineinteles, orice forma de izolatie este benefica pentru mediu, limitand pierderile de caldura si transformandu-ne casele intr-unele mai eficiente energetic, dar unele dintre materialele izolatoare au dezavantaje importante.

Materiale izolatoare conventionale

Fibra de sticla este folosita la scara larga. Printre avantajele materialului amintim buna performanta izolatoare, unde mai pui ca unele companii producatoare folosesc mai nou sticla reciclata. Tehnic vorbind, izolatia, la randul ei, poate fi reciclata si refolosita. Unul dintre marile dezavantaje este faptul ca, la producerea ei, se consuma extrem de multa energie, iar procesul de fabricatie poate degaja in atmosfera noxe – floruri, clor si compusi organici volatili. Mai mult, fibra de sticla nu e biodegradabila si degaja gaze toxice cand este arsa. La fel de deranjanta este si iritatia pe care o poate provoca ochilor, pielii si gatului si exista chiar voci care afirma ca este cancerigena (lucru nedemonstrat pana in prezent). Fibra de sticla este destul de durabila, dar compresia si umezeala ii reduc in timp eficienta.

Lana minerala este compusa dintr-un amestec de otel reciclat si piatra bazaltica. Proportiile sunt, de obicei, cel putin 75% zgura de otel si 25% piatra bazaltica, dar, in unele cazuri, se foloseste si 100% zgura de otel. Asemeni fibrei de sticla, lana minerala e reciclabila si e, in plus, ignifuga. Cu toate acestea, are multe din dezavantajelle fibrei de sticla, nefiind biodegradabila, cauzan iritatia pielii, ochilor si gatului. Lana minerala e foarte durabila si rezista la putregai, dar comprimarea si umezeala ii reduc eficienta in timp.

Materiale izolatoare ecologice

Lana este o resursa naturala regenerabila si un material izolator ideal cu o performanta termica similara cu a lanei minerale si fibrei de sticla. Are insa un dezavantaj – este mai scumpa. Lana este un material natural, e complet biodegradabila si reciclabila, foloseste extrem de putina energie in procesul de transformare in baloti izolatori si e rezistenta la insecte si mucegai. |n plus, e izolatoare fonic, toleranta la umezeala fara a-si pierde eficienta termica si are proprietatea de a absorbi si neutraliza toxinele periculoase cum e oxidul de nitrogen. Singurul dezavantaj real, in afara de cel legat de pret, e ca are in componenta 15% fibre de poliester.

Ziarele reciclate sunt un alt material izolator minunat. Asemeni lanii, sunt complet biodegradabile – daca sunt uscate – iar procesul de productie necesita o cantitate mica de energie. Sunt mai ieftine decat lana, dar o serie de utilizatori s-au plans de probleme cu mucegaiul. Umezeala reduce performanta termica a materialului.

Canepa este o a treia alternativa de izolatie ecologica care, asemeni lanii si ziarelor reciclate este o fibra netoxica. Si ea este complet biodegradabila. Prezinta rezistenta naturala la atacurile insectelor. Din punct de vedere termic, are calitati la fel de impresionante ca lana si este un bun izolator fonic. De asemenea, ca si lana, contine 15% poliester pentru stabilitate. Din nefericire, este mai scumpa ca materialele izolatoare conventionale.

Inul este un alt material izolator ecologic care se comporta similar canepii, desi e mai putin dens decat aceasta. Printre alte optiuni ecologice de izolatii se numara placile fibrolemnoase, pluta si panourile de paie.