BIROURI ARHITECTURA info

Arhitectural Code

Infiintat in anul 2011 prin formarea unei echipe de sase arhitecti care lucrau pana atunci pe cont propriu, biroul de arhitectura Arhitectural Code a fost fondat de Andreea Onutu si Anca Ciobanu si are la ora actuala in componenta sa arhitecti, designeri de interior, peisagisti, ingineri de rezistenta, ingineri structuristi, psihologi, sociologi. Biroul de arhitectura ofera servicii de proiectare arhitectura, structura si instalatii pentru toate tipurile de lucrari, design de interior, proiectare peisagera.

Ideea care le calauzeste pe cele doua arhitecte fondatoare este aceea de a asculta cu atentie, a rezolva pragmatic si a proiecta creativ, construind ideile si asteptarile beneficiarilor in realitate. Pentru ele este foarte importanta personalitatea beneficiarului si “bagajul” pe care il aduce cu el. Constructia, pe langa faptul ca trebuie sa respecte normele tehnice, estetice, functionale si sa fie incadrata in sit, trebuie sa sugereze ca apartine cuiva, exprimand asteptarile, visurile, povestea familiei care o va utiliza.

Arhitectural Code proiecteaza constructii pentru oameni, nu doar pentru orase, pune suflet si se dedica fiecarui proiect in parte. Cele doua arhitecte isi desfasoara activitatea avand convingerea ca arhitectura de buna calitate este cea care respecta regulile de estetica si proportiile si, cel mai important, care exprima pentru functia pentru care a fost creata. Atat cladirile publice, cat si locuintele trebuie sa le dea oamenilor anumite stari, sa le exprime ceva.

Daca Andreea Onutu a trecut prin multe faze in copilarie si adolescenta cu meserii pe care si le-a dorit: pictor (artist), avocat (legislatie), psiholog (planul social), dandu-si seama la un moment ca arhitectura le contine pe toate: latura artistica, legislatia, normativele si, nu in ultimul rand, lucrul cu oamenii, Ancai Ciobanu i s-a parut firesc sa aleaga arhitectura, caci a fost dintotdeauna pasionata atat de arta, cat si de stiintele exacte.

Pe timpul facultatii, s-au construit ca arhitecti cu ajutorul unor modele, iar acum descopera de fiecare data pe cineva si invata de la fiecare. |i admira pe Renzo Piano, Frank Lloyd Wright, Richard Meier, dar si propria echipa, care se dezvolta si creste de la zi la zi, urmarindu-i totodata cu interes pe bunul lor prieten Razvan Barsan si echipa lui, iar pe zona de design interior pe Cristian Corvin.

Pentru Andreea Onutu si Anca Ciobanu, arhitectul este creatorul unificator, cel care reuseste sa imbine tehnica, estetica, legislatia, bugetul, functionalitatea, dorintele beneficiarului, dar si incadrarea in oras la scara micro si macro. Trebuie sa fie totodata si un vizionar, constructia fiind gandita in timp cu transformarile ce vor rezulta.

Considera ca, in Romania, arhitectura ultimilor 24 de ani vine dupa un regim de interdictii, oamenii manifestandu-se in multe domenii, ca si in arhitectura, ca fiinte care vad libertatea pentru prima oara. Au rasarit astfel o multitudine de constructii, multe fara a fi incadrate in vreun stil arhitectural, un fel de “tipat” eliberator dupa o perioada in care s-au acumulat multe frustrari. |nsa incetul cu incetul, apar din ce in ce mai mult piese de arhitectura care sunt recunoscute international, dovada ca beneficiarul si arhitectul isi dau mana si lucreaza impreuna.