info ISTORIA ARHITECTURII

Art Deco

Art Deco a fost unul dintre cele mai populare curente ale anilor 1920 si 1930, aparut ca o reactie extrema la stilul anterior, numit Art Nouveau. Prima sa mentiune oficiala se consemneaza in cadrul Expozitiei de Arte Decorative de la Paris, de la mijlocul anilor 1920. Initial, curentul Art Deco a fost limitat la patura bogata, cu resurse materiale ce permiteau amenajari conforme cu stilul, Art Deco s-a dovedit atat de popular incat trasaturile sale caracteristice au fost imitate si reproduse pe liniile de productie in masa. Ca urmare, au existat foarte putine domenii ale vieții cotidiene care sa nu fi fost afectate de noul stil.

Caracteristici ale stilului Art Deco

Stilul a fost influentat de pictura cubista si arhitectura modernista, la moda fiind simplitatea si formele ordonate, combinate cu pasiunea de dupa razboi pentru eleganta si modernism. Specifice Art Deco-ului sunt suprafetele netede si lucioase ale obiectelor si cladirilor, materialele folosite fiind plasticul, sticla, ceramica, emailurile, bronzul sau fierul forjat. Linia este simplificata, indrazneata, culorile tari si pure. Spre deosebire de Art Nouveau, linia Art Deco era mult mai severa si mai restransa. De multe ori avea chiar tendinta de a lua forme geometrice de precizie matematica, mai ales in arhitectura. Una dintre cele mai importante caracteristici s-a manifestat sub denumirea “zigzag modern”, un termen care defineste ornamentele geometrice si stilizate repetitive, precum zigzag-uri, motive vegetale si animaliere abstractizate, simboluri astrologice si o serie de motive inrudite la interiorul si exteriorul cladirilor cu forma de zigurat.

O alta tendinta din cadrul acestui stil arhitectural este cunoscuta sub denumirea de „modern aerodinamic”, un stil aerodinamic, cu colturi rotunjite si benzi orizontale paralele cunoscute sub denumirea de linii de viteza.

Reprezentanti si opere ale stilului Art Deco

Printre arhitectii marcanti ai stilului se numara Pablo Antonio, William Van Alen si Thomas Wallis. In cazul continentului nord-american, arhitectura Art Deco s-a manifestat mai ales in cazul zgarie-norilor. De altfel, exista un intreg cartier denumit Art Deco District in Miami. Geometria Art Deco poate fi regasita in multe cladiri ale anilor 1920 – 1930 – de exemplu, in forma, dar si in detaliile decorative ale zgarie-norilor Empire State si Chrysler Buildings din New York, sau ale sediului central al BBC-ului din Portland Place, Londra.

In alte parti ale lumii, insa, arhitectura stilului s-a manifestat in special in cazul cladirilor cu dimensiuni mici si medii – case, cladiri de birouri, sedii de companii de mici dimensiuni, fabrici de produse apartinand industriei usoare, cinematografe, banci, biserici si biblioteci.