construct FINISAJE

Fatada contemporana, inovatie si design

Anvelopanta ramane, din punct de vedere al functionalitatii unei cladiri, unul dintre cele mai importante elemente exterioare. Fatada este nu numai o componenta eleganta care ajuta la definirea esteticii arhitecturale a constructiei, dar are si un rol decisiv legat de performanta energetica si functionarea interioara. Fatada este elementul pe baza caruia se stabileste prima impresie, dar, in ultimii ani, a constituit si elementul pe care s-au concentrat inovatiile in design si sisteme constructive. Exemplele de mai jos dovedesc cu prisosinta acest lucru.

Casa ienupar, Suedia

Pentru a isi integra constructiile in mediul inconjurator, unii arhitecti ar putea folosi fatade oglinda, acoperisuri verzi sau ar putea utiliza doar materiale de constructie locale. Biroul de arhitectura suedez Murman Arkitekter a camuflat insa aceasta locuinta impaturind-o intr-un vinilin imprimat cu o superba imagine a frunzisului unor brazi. Situata pe insula Gotland, Casa Ienupar serveste ca model psentru autoritatile locale, al caror scope este “sa nu permita arhitecturii moderne sa fie vizibila in peisaj”.

Locuinta de 50 mp este construita din cherestea recoltata local, iar trei din cele patru laturi ale sale sunt acoperite de o panza din vinilin imprimata cu fotografii ale acelorasi copaci care cresc de jur imprejurul casei. Aceasta idee inventiva serveste nu doar pe post de camuflaj care ajuta cladirea sa se confunde cu mediul, ci filtreaza si lumina si da o nota de intimitate interiorului.

Casa invizibila, Austria

Biroul de arhitectura vienez Delugan Meissl Associated Architects a proiectat o unitate locativa inovativa menita a satisface nevoile oricarui client. Casa Invizibila este o casa modulara prefabricata din lemn care poate fi adaptata ca dimensiuni, materiale, locatie si pret in functie de cerintele clientilor, iar una dintre optiuni vine dotata cu o anvelopanta tip oglinda in care se reflecta imprejurimile si schimbarea anotimpurilor. In viziunea arhitectilor de la Delugan Meissl, locuinta viitorului este proiectata plecand de la ideea de flexibilitate si calitate a spatiului. Clientii pot alege intr-o varietate de materiale, dimensiuni si fatade si speram ca cea tip oglinda vine echipata cu pelicula infrarosie care impiedica pasarile sa intre direct in ea.

Casa care imita relieful, Slovenia

E greu de imaginat o constructie cu anvelopanta din metal care sa se contopeasca cu topografia, indiferent de genul ei, dar exact asta au incercat arhitectii de la Scapelab, prevazand o serie de striatii inovatoare in fatada cladirii. La exterior casa pare simpla ca design, dar inglobeaza tehnici de reducere a acumularii de caldura pe parcursul verii, in timp ce, pe parcursul iernii, stocheaza cat mai mult din energia solara. De departe, constructia este ascutita, iar consolele plasate in vecinatatea deschiderilor furnizeaza umbra, in timp ce unghiul lor permite soarelui de iarna sa incalzeasca interiorul.

Casa din copac, Anglia

Acoperita cu sticla neagra, casa proiectata de arhitectul Ian McChesney este amplasata in Londra, intr-un cartier protejat de vile victoriene cu care contrasteaza in mod deliberat. Pentru a respecta restrictiile planimetrice, arhitectul a propus doua volume simple pe cadru de lemn si a decis sa le imbrace in sticla neagra care reflecta natura inconjuratoare. Cel mai mare dintre volume este un living deschis, in timp ce zona de noapte, formata din cinci dormitoare, este amplasata in cel de-al doilea volum.