info INOVATIE

Moara de vant olandeza, cladire circulara de apartamente

Cat de cool ar fi sa le puteti spune prietenilor ca locuiti intr-o turbina de vant? Proiectata pentru orasul port Rotterdam de un consortiu de companii format din BLOC, DoepelStrijkers, Meysters si NBTC Holland Marketing, Moara de vant olandeza reprezinta conceptul unui reper urban care va putea adaposti 72 de apartamente in interiorul unui cadru circular de otel si sticla si va servi, totodata, pe post de turbina de vant imobila si silentioasa.

Structura nu numai ca va recolta energie eoliana, ci va fi echipata si cu instalatii care vor colecta apa de ploaie, vor recicla apa menajera si vor produce biogaz folosind deseurile organice ale rezidentilor sai. Moara de vant va fi compusa din doua inele construite pe o fundatie subterana si va fi inconjurata de zone umede pentru a da senzatia ca structura pluteste. Inelul exterior adaposteste 40 de cabine care se rotesc pentru ca vizitatorii sa poata admira privelisti de neuitat ale Rotterdamului, similar Londor Eye in Marea Britanie, in timp ce inelul interior adaposteste 42 de apartamente, 160 camere de hotel, spatii comerciale si un restaurant.

Dar poate cel mai spectaculos detaliu al Morii de vant, mai departe de aspectul sau, este turbina care umple inelul interior al constructiei. Convertorul electrostatic de energie eoliana este o tehnologie dezvoltata la TU Delft si “transforma energia eoliana prin intermediul unei retele de tuburi de otel in electricitate, fara parti mecanice care se misca”. Acest lucru inseamna zero poluare fonica si mentenanta mai facila. De asemenea, Moara de vant este dotata cu panouri solare si o fatada climatica pentru a profita la maxim de resursele naturale. Si consumul de apa al constructiei este atent monitorizat, apa de ploaie fiind colectata in varful structurii, iar apa menajera udand zonele care inconjoara constructia.