construct STRUCTURI&ZIDARIE

Recorduri arhitecturale, cele mai inalte 9 cladiri ale anului 2015

Numarul oficial al cladirilor “inalte” – de cel putin 200 de metri – s-a dublat in ultimii 10 ani, in timp ce numarul cladirilor “super inalte” – de cel putin 600 de metri – este asteptat sa sara de la doua la 10 pana in anul 2020. Cu alte cuvinte, constructia cladirilor a ajuns in zilele noastre pe noi culmi. Numai anul viitor vor fi finalizati noua zgarie nori de peste 350 de metri. Iata mai jos care vor fi cele mai tnalte cladiri din anul 2015:

Turnul Forum 66 Tower din Shenyang, China ― 351 metri

Etaje: 68
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 56-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Cand va fi finalizat, complexul de 2,8 milioane de metri patrati va include un mall, un hotel, spatii de birouri, unitati rezidentiale si un metrou. Turnul 2, structura destinata birourilor din cadrul proiectului, va fi cea mai inalta din Shenyang.

Turnul OKO din Moscova, Rusia ― 352 metri

Etaje: 85
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 55-lea cel mai inalt
Detaliu interesant: Turnul face parte din prosperul Centru International de Afaceri al Moscovei, un cartier localizat in centrul metropolei rusesti si ispirat din englezescul Canary Wharf si frantuzescul La Défense. Turnul a fost proiectat de biroul de arhitectura Skidmore, Owings & Merrill, aceeasi companie aflata in spatele One World Trade Center din New York City si Burj Khalifa din Dubai.

Turnul Vostok din Moscova, Rusia ― 373 metri

Etaje: 95
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 43-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Ca si OKO, Turnul Vostok face parte din cartierul de afaceri al Moscovei. Odata finalizata, cladirea va fi cea mai inalta din Europa.

Turnul 1 Eton Place Dalian din Dalian, China ― 383 metri

Etaje: 80
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 37-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Turnul 1 Eton Place Dalian este unul dintre cei cinci zgarie nori prevazuti pentru zona comerciala Eton Place Dalian, care include de asemenea o cladire de 62 de etaje si patru turnuri de 42 de etaje.

Turnul Capital Market Authority din Riad, Arabia Saudita ― 385 metri

Etaje: 79
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 34-lea cel mai tnalt

Detaliu interesant: Structura exterioara de panouri perforate a fost prezavuta pentru protejarea cladirii de soarele nemilos al desertului.

Park Avenue 432 din New York ― 426 metri

Etaje: 85
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 22-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Park Avenue 432 este cea mai inalta cladire din Emisfera Vestica. Cea mai scumpa unitate rezidentiala de pe piata a cladirii, Penthouse 94, se vinde cu 82,5 milioane de dolari si este un apartament care se intinde pe un intreg nivel, in suprafata de 2.516 metri patrati, cu sase dormitoare.

Marina 101 din Dubai ― 426 metri

Etaje: 101
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 21-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Constructia turnului Marina 101, al doilea ca marime din Dubai, a inceput initial in anul 2006, dar a fost amananta din cauza crizei financiare mondiale. Proiectul va fi finalizat la inceputul anului 2015.

Centrul Wuhan din Wuhan, China ― 438 metri

Etaje: 88
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 19-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Forma aerodinamica a turnului a fost proiectata de asa natura pentru a diminua rezistenta vantului si efectul de vartej care se creeaza de jur imprejurul turnurilor foarte inalte.

Turnul Shanghai din Shanghai, China ― 632 metri

Etaje: 128
Clasamentul mondial dupa finalizare: Al 3-lea cel mai inalt

Detaliu interesant: Turnul este unul dintre preferatii amatorilor de senzatii tari a caror principala distractie este sa escaladeze structuri foarte inalte fara echipament de protectie.