construct STRUCTURI&ZIDARIE

Structuri neobisnuite, locuinte pentru orice gusturi

O locuinta pe gustul nostru e un deziderat la care visam cu totii, cu atat mai mult daca cerintele noastre fac un astfel de spatiu extrem de rar. Pe parcursul istoriei, oamenii au trait in spatii dintre cele mai diverse, fie ca au fost conditionati de factori de mediu sau alte restrictii impuse, fie ca au ales sa locuiasca in constructii ridicate dupa chipul si asemanarea lor, indiferent ce a insemnat asta.

In zilele noastre, insa, mai mult decat oricand altcandva, se pare ca, din punct de vedere locativ, poti gasi aproape orice iti trece prin minte, iar exemplele de mai jos o dovedesc cu prisosinta.

Casa transparenta, Japonia

Daca ai impresia ca nu ai nimic de ascuns, imagineaza-ti cum ar fi sa locuiesti intr-o casa fara pereti cum este cea din Tokio, Japonia. Construita de arhitectul Sou Fujimoto, aceasta structura de 85 de metri patrati se doreste a fi reinterpretarea moderna a traiului pe care il duceau stramosii nostri in copaci. Desi casa are un avantaj clar, cel al abundentei luminii naturale, nu te astepta la prea multa intimitate. Structura alba de otel nu aduce nici pe departe cu un copac. Arhitectul a dorit mai degraba sa recreeze viata dusa in trecut, iar momentele experimentate in acest spatiu reprezinta o adaptare contemporana “a bogatiei experimentate de predecesorii nostri antici pe vremea cand locuiau in copaci”. “Partea care ma intriga la un copac este aceea ca aceste locuri nu sunt ermetic izolate ci se afla in conexiune unul cu celalalt. Auzi voci de sus si de jos, te muti pe o alta ramura, discuti cu cei aflati pe celelalte ramuri. Acestea sunt momentele de bogatie experimentate cand traiesti intr-un mediu atat de dens spatial”, a declarat arhitectul.

Cea mai ingusta casa, Polonia

Umplerea spatiilor din sistemul urban, spatii aparute ca urmare a dezvoltarii urbane nesistematizate. Aceasta este ideea de la care a plecat arhitectul Jakub Szczęsny cand a proiectat Casa Keret, o insertie intre doua cladiri. Cu o latime de doar 92 de centimetri in cel mai ingust punct al sau si de 152 de centimetri in cel mai lat, locuinta perfect functionala este ocupata in prezent de scriitorul israelian Etgar Keret si functioneaza ca instalatie de arta si studiu de caz. Scriitorul este vizitat de prieteni si toti cei care doresc sa vada cum e sa locuiesti intr-un spatiu atat de ingust, arhitectul atingandu-si scopul – acela de a revitaliza si de a reda orasului un spatiu fara nicio functiune.

Casa cochilie, Mexic

Daca v-ati gandit vreodata cum ar fi sa locuiti, asemeni unui melc, intr-o cochilie, n-ar trebui sa va surprinda ca nu sunteti singurul. Dovada sta Casa Nautilus din Mexico City, o constructie perfect functionala sub forma de cochilie, proiectata de arhitectul Javier Senosiain. Locuinta adaposteste o familie de tineri care se saturasera sa traiasca intr-o casa convensionala si isi doreau un camin integrat in natura. Inspirata din operele lui Gaudí si Frank Lloyd Wright, casa este caracterizata de suprafetele netede, de scarile in spirala si de bogatia de plante naturale care te fac sa te simti ca intr-o cochilie.

Casa de otel, Statele Unite ale Americii

Una dintre cele mai ciudate case americane, constructia din otel ruginit ridicata pe patru picioare este opera arhitectului Robert Bruno, care a lucrat la ea zeci de ani, dar a murit inainte s-o vada terminata. O aparitie ca din alta lume, este genul de constructie in care ar locui unul dintre personajele negative din filmele cu James Bond. Casa este insa neocupata si este asa din anul 2008, cand Robert Bruno, carismaticul si misteriosul sculptor care a transformat-o in opera vietii sale, a murit la 64 de ani. “Motivatia mea este aceea de a da nastere unui lucru cu o oarecare valoare estetica. Nu ma intereseaza neaparat sa am o casa”, a declarat Bruno, continuand “O construiesc fiindca imi place sa ma indeletnicesc cu sculptura”.