info ISTORIA ARHITECTURII

Roma antica

Popor de cuceritori, dotat cu spirit militar si cu orgoliul autoritatii, romanii au avut in acelasi timp si sentimentul grandorii. Cu respectul pentru normele organizate si ale existentei urbane, pentru rigorile disciplinei si igienei, romanii au lasat lumii moderne un mod superior de existenta.

Monumentele numeroase, ramase din timpul civilizatiei romane, arata marea varietate de forme ale constructiilor. Scara si proportiile monumentale, impresionantele conceptii ale bazilicilor, ale termelor si monumentelor funerare, noua tehnica constructiva a arcurilor si boltilor, constructiile rezervoarelor, ale podurilor, apeductelor si viaductelor, soselelor si arcurilor de triumf fac din arhitectura romana „o enciclopedie morfologica a arhitecturii”.

Civilizatia si cultura romana, cu asimilarile vechilor civilizatii mediteraneene, ale experientelor ingineriei etrusce in constructii, tehnici si materiale, ca si ale Asiei Mici si ale traditiilor grecesti, au impus lumii antice reperele evoluate ale unei civilizatii unitare.

Forumul

Forum romanum era piata centrala care crea nucleul important al orasului, „inima” vietii administrative, politice, religioase si comerciale. De forma rectangulara, forumul era ansamblul urbanistic care grupa institutiile administrative, bazilicile, bibliotecile si templele. La Roma au fost construite numeroase forumuri, de catre imparatii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus, Traian, Nerva, Vespasian. Cel mai important dintre acestea este Forumul lui Traian, construit la inceputul sec. II. Compus din doua piete cu arc de triumf, cu statuia lui Traian, cu templul de cult al imparatului, cu bazilica Ulpia si Columna lui Traian, forumul lui Traian din Roma apare si astazi ca cel mai impresionant dintre toate forumurile romane.

Bazilica

In lumea romana, era o constructie care servea ca tribunal, curte de justitie sau bursa. Mari constructii cu vaste sali de reuniuni, având spatiile interioare impartite prin coloane si porticuri, bazilicile erau locul de intâlnire si tranzactie a bancherilor, negustorilor, oamenilor de afaceri. Una dintre cele mai cunoscute bazilici din Roma este bazilica lui Maxentiu. Senatul roman, asamblat bazilicii, avea o scara monumentala care servea accesului demnitarilor sositi la sedintele si intrunirile oficiale. Bazilica Emiliana, care era curte de justitie, sau Bazilica Giulia, ridicata de Cezar, sunt reprezentative pentru cladirile elegante, bogate in coloane si sculpturi din marmura.

Amfiteatrul

Colosseumul, inaugurat in anul 80 (in vremea lui Titus Flavius), este numit si Amfiteatrul Flavian, dupa numele primului imparat al Flavienilor (Vespasian), care a intreprins construirea edificiului. Este considerat cel mai mare amfiteatru roman. Construit de prizioneri evrei, cu o arena imensa, avea subsolul ocupat de magazine, custi cu animale salbatice, cabine ale gladiatorilor. in arena aveau loc luptele oamenilor cu animale, dueluri intre gladiatori, curse, etc. Cu o capacitate de 50.000 de oameni, cladirea putea fi totusi evacuata in zece minute. Colosseumul imbina trei ordine arhitectonice clasice: doric, ionic si corintic. El simbolizeaza continuitatea istorica a vietii Romei in decursul secolelor. Se spunea, inca din sec. VII, ca „atâta vreme cât Colosseum-ul va trai, Roma va trai de asemenea”.

Termele

Complexe ansambluri arhitectonice, ele erau ample ca suprafata, acoperind mai mult de 11 ha, cu bai publice, bai termale, piscine in aer liber, vestiare, sali si spatii rezervate sportului, biblioteci, curti interioare, locuri de plimbare, sali de conferinte. Celebre ca frumusete, bogatie si eleganta, termele erau centrul existentei citadine in care societatea romana isi consuma activitatea.

Capacitatea celor mai spatioase ansambluri de terme atingeau intre 1.600 si 3.000 de persoane. Daca cele mai vechi si luxoase sunt Termele lui Agripa ( 27-25 i.Hr.), cele mai cunoscute la Roma sunt Termele lui Caracalla, construite in anul 212, Termele lui Diocletian si Termele lui Constantin.

Constructiile rezidentiale

Vilele construite si locuite de cetatenii romani in anii secolului al II-lea i.Hr. si la mijlocul secolului I i.Hr., caracteristice aristocratiei romane si familiilor bogate, impresioneaza prin spatiile largi si varietatea acestora, prin curtile interioare si incaperile elegante, decorate cu statui si picturi murale, vastele gradini si deschideri care ofera panorama imprejurimilor. Casa Faunului, Casa Poetului Tragic, Casa Micilor Amorasi Auriti, Casa Venus, Villa Misterelor sunt printre vestitele si frumoasele locuinte din Pompei. Un exemplu cu totul remarcabil ca eleganta si lux este Villa lui Hadrian, construita intre anii 125-134 A.D., la Tivoli, in apropierea Romei.

Pentru locuitorii saraci, constructiile specifice erau blocuri cu multe etaje numite insulae.