construct IZOLATII

Sapte inovatii pe piata materialelor izolatoare

Pe vremuri, izolatia nu era nimic mai mult decat izolatie. Acum, insa, gratie in mare parte competitiei acerbe, cresterii preturilor la energie si inaspririi codurilor de constructie, pe piata exista o varietate de produse dezvoltate pentru imbunatatirea anvelopantei termice. Astfel, constructorii nu trebuie sa aleaga doar ce material sa foloseasca, ci si cum sa le combine pentru a le optimiza beneficiile si a obtine nivele crescute de performanta.

Indiferent insa de materialele alese pentru atingerea raportului perfect intre performante si pret, exista doua principii pe care trebuie sa le respecte orice metoda folosita pentru izolarea unei locuinte. Acestea sunt etanseizarea cladirii si incetinirea transferului termic prin anvelopanta. Desi rezistenta termica este vitala, etanseizarea a devenit leitmotiv in economia de energie, motiv din care pe piata au aparut o serie de produse inovatoare, menite a rezolva ambele probleme.

Panouri izolatoare cu gaz

Structura in fagure a acestor panouri din plastic acoperite cu folie e umpluta cu gaze slab conductive, cum ar fi argonul sau kriptonul, asemeni ferestrelor de mare performanta. Valoarea R (indica rezistenta la transferul termic) variaza intre 5 si 11 pentru o grosime de aproximativ patru centimetri.

Aerogelul
Acest material usor si translucid se prezinta sub forma de granule care pot fi folosite pentru a umple panourile din sticla, valoarea R ajungand astfel pana la 20. Materialul este deja produs si folosit pentru ferestre, luminatoare si pereti din sticla.

Panouri izolatoare cu vacuum
Similar izolatiei folosite de termosuri, acest material poate fi utilizat la izolarea frigiderelor si boilerelor. Un panou cu o grosime de 2,5 centimetri furnizeaza o valoare R egala cu 25 sau chiar mai mare. |n 2009, echipa Germaniei, castigatoare la concursul Solar Decathlon (vizeaza constructia de case care opereaza pe baza energiei solare) a utilizat acest material la proiectul prezentat.

Spuma de sticla
Acest material este 100% impermeabil si e fabricat din pana la 66% sticla reciclata provenind de la parbrizele masinilor si ferestre vechi.

Lana
Vorbim despre un material complet natural care e folosit in mod obisnuit pentru izolarea caselor neozeelandeze. Lana, furnizata sub forma de fulgi, e suflata asemeni celulozei si e prinsa cu pereti din gips-carton sau plasa.

Bumbacul

Izolatia din bumbac se gaseste la ora actuala in formule 100% reciclate, nu contine formaldehide si are o valoare R care poate ajunge pana la 30. Baloturile perforate usureaza instalarea.

Spuma de ciment

Acest produs netoxic si rezistent la deformare, prezent pe piata de peste 25 de ani, a inceput sa fie din ce in ce mai folosit de cei ce prefera constructiile ecologice. Este fabricat din ciment cu oxid de magneziu 100% organic si reprezinta o varianta viabila pentru beneficiarii cu sensibilitate crescuta la substantele chimice.