construct INSTALATII

Generatoarele atmosferice

O sursa viabila de apa potabila

Indiferent unde ne aflam pe Glob, aerul contine cel putin o cantitate minima de apa. In zilele fierbinti si inabusitoare, aerul pare greu tocmai fiindca e saturat de umiditate. Generatoarele de apa recolteaza umezeala folosind doua metode de baza.

Cum se extrage apa din aer

Cea mai comuna dintre ele implica o tehnologie similara unui alt aparat din casele noastre, si anume aerului conditionat. Aerul cald trece printr-o serie de bobine racite prin intermediul unui agent refrigerant. Avand in vedere faptul ca aerul rece nu poate retine la fel de multi vapori de apa precum cel cald, se produce procesul de condensare. Apa astfel rezultata se va scurge printr-o teava.

Metoda racirii

Intr-un generator de apa, scopul nu este racirea aerului pentru a face atmosfera interioara mai confortabila. Scopul este colectarea apei rezultate in urma condensarii, filtrarea ei si apoi depozitarea intr-o carafa sau un alt recipient din care se poate bea. Apa astfel obtinuta este filtrata mai multe ori pentru a se elimina particulele de murdarie si bacteriile. Daca apa sta mai mult de o zi in rezervorul de colectare, ea va fi filtrata din nou pentru a fi in permanenta curata si buna de baut.

Acest gen de generator de apa este foarte popular pentru uzul domestic. Tehnologia este binecunoscuta si inteleasa. Aparatele de aer conditionat, frigiderele si dezumidificatoarele functioneaza toate pe baza ei, intr-o mai mare sau mai mica masura. Cu toate acestea, tehnologia poate fi, totodata, o mare consumatoare de energie. Generatoarele de apa care functioneaza pe baza agentului refrigerant se bazeaza pe un compresor, condensator, pompa si ventilator care il pun pe acesta in miscare. Unii fabricati de generatoare de apa sustin insa ca energia consumata e echivalenta cu cea necesara functionarii unui calculator.

Metoda chimica

Cea de-a doua metoda, folosita deseori la scara mare, pentru uzul militar sau industrial, presupune o tehnologie de extractie a apei bazata pe procese chimice. Mai precis, implica utilizarea unui cocktail de saruri chimice prin intermediul caruia apa e extrasa din aer. Sarea este un deshidratant natural, ceea ce inseamna ca extrage si retine umezeala. |n generatoarele care se bazeaza pe procesul de deshidratare, aerul umed trece printr-un amestec de sare, care este apoi incalzit pana ajunge la punctul de fierbere. Aburul este apoi condensat si ghidat prin intermediul filtrelor pentru a fi procesat. Unul dintre avantajele principale ale metodei este acela ca este mai eficienta din punct de vedere energetic decat alte variante disponibile la momentul actual.

Generatoarele atmosferice de apa extrag apa din aer si o filtreaza pentru a inlatura particulele de murdarie si bacteriile. Apa rezultata este curata, nu contine substante chimice sau alte substante periculoase. |n zonele unde apa se gaseste greu sau este poluata, generatoarele atmosferice sunt o sursa de incredere de apa potabila. Pentru uzul domestic, acest gen de aparate pot reduce sau elimina complet consumul de apa imbuteliata.

Unde pot fi folosite generatoarele atmosferice?

Dar generatoarele atmosferice nu functioneaza oriunde. Pentru a fi eficiente, trebuie indeplinite cateva conditii. |n primul rand, temperatura aerului trebuie sa fie cu cel putin cateva grade peste 0, iar umiditatea trebuie sa fie si ea peste o anumita concentratie. Valoarea depinde de compania producatoarfe a aparatului si de metoda de extractie, dar media se situeaza undeva intre 32 si 40% umiditate. De asemenea, altitudinea poate si ea influenta procesul de extractie.

Generatoare atmosferice ecologice

Electricitatea si combustibilii fosili nu sunt singurele modalitati de a alimenta functionarea generatoarelor atmosferice de apa. Nu trebuie sa uitam de energia solara, care este, la randul sau, o optiune extrem de eficienta. De fapt, cu secole in urma, exista deja o forma de generator pasiv de apa: putul de aer sau recoltatorul de roua. Parerea generala este aceea ca puturile de aer proiectate sa faciliteze procesul de condensare erau folosite de vechii greci pentru a furniza apa unor comunitati intregi. Versiuni mai avansate din punct de vedere tehnologic sunt folosite si in zilele noastre in zonele unde apa potabila lipseste.