info INOVATIE

Statia polara de cercetare Leviathan, o constructie ca de pe alta planeta

Botezata cu un nume extrem de sugestiv – monstru martin -, statia de cercetare Leviathan din Antarctica a fost proiectata de Sergiu-Radu Pop – student arhitect la Studioul Zaha Hadid de la Universitatea de Arte Aplicate din Viena – folosind ca unealta principala de design biomimetismul. Astfel, structura imita colturile asimetrice ale formatiunilor de gheata aflate de-a lungul coastei Oceanului Antractic.

Constructia a fost proiectata pentru a servi ca un centru multifunctional de cercetare si transport, fiind amplasata pe faleza de gheata a continentului si parand a fi inspirata din flamboaiantele proiecte de iahturi ale celebrei arhitecte Zaha Hadid. In afara de spatiile destinate cercetarii, constructia ar oferi cazare temporara si permanenta pentru vizitatorii iubitori de aventura.

Forma curgatoare a structurii imita colturile formatiunilor de gheata si permite vaselor sa ancoreze la docurile ei ascunse privirilor. Un turn curbat de sticla se extinde pe verticala dintr-un volum in principal orizontal, iar incapatorul centru de cercetare este completat de sali de expozitie, spatii recreationale, sali de conferinte, punti de observatie si statii de transport.

Statia de cercetare este menita a furniza conditii optime de mediu si a adaposti oamenii de vremea imprevizibila a continentului, pentru asta structura putandu-se transforma pentru a se adapta la temperaturi variate si la mediul inconjurator. Tentaculele imense de otel acopera puntile si se contopesc cu terenul accidentat.

Asimetria cladirii rezoneaza cu peisajul dar indica cat se poate de clar ca este vorba despre o constructie umana prin inserarea de elemente comerciale pentru uzul atat al publicului, cat si al cercetatorilor. Structura are doua functionalitati distincte: spatii intime si care invita la contemplare destinate cercetarii, dar si vaste spatii publice deschise destinate sectorului din ce in ce mai dezvoltat al turismului de mediu. Printre spatiile prevazute in cladire se numara, pe langa zonele destinate cazarii temporare si permanente, spatii de divertisment, heliporturi si piste de aterizare.

Designul include o componenta orizontala care se intinde peste ape, dar si un turn construit in terenul neregulat al coastei. Cele doua componente sunt proiectate pentru a maximiza optiunile de constructie pe continentul rece si pentru a rezista si preintampina conditiile vitrege de mediu de la Polul Sud. Miutabilitatea este esentiala pentru statia de cercetare, gratie naturii experimentale a amplasarii sale – cladirea poate rezista schimbarilor survenite in fundatia sa de gheata fara a fi afectata functionarea sa normala.

Sergiu-Radu Pop, coordonatorul proiectului, a insistat pe imbunatatirea conditiilor pentru activitatea de cercetare care, in mod traditional, sacrifica elemente legate de calitatea vietii cercetatorilor in favoarea unui spatiu sporit de lucru. Pop a combinat cercetarea cu turismul experimental pentru a oferi o experienta de neegalat unde vizitatorul poate explora peisajul asemeni unui om de stiinta. Proiectul a fost creat la Studio Hadid Vienna din incinta Universitatii de Arte Aplicate din acest oras si a fost expus la Bienala de la Venetia.

Imagini disponibile prin Sergiu-Radu Pop.