ACOPERISURI construct

Tipuri de acoperisuri

Un acoperis mai rece, factura la energie mai mica

Pe vremuri, constructorilor putin le pasa de protectia solara sau efectul de sera. Astfel, ei optau deseori pentru acoperisuri inchise la culoare care ajungeau la temperaturi atat de mari, incat beneficiarii se simteau incofortabil in propriile locuinte.

Insa acum ne este extrem de clar ca materiale deschise la culoare si vopselurile care nu se incalzesc la soare pot scadea temperatura acoperisului, lucru care ii creste, de fapt, performantele. In timp ce acoperisurile traditionale inchise la culoare pot ajunge vara la temperaturi de 66ºC, cele reci pot avea, in acelasi conditii, cu pana la 30ºC mai putin.

Metalul

Cererea pentru acoperisurile reci e in continua crestere, fapt care a dus la largirea ofertei de produse. Una dintre cele mai folosite si bune variante este metalul. Un acoperis din acest material, in cazul in care n-a fost vopsit, reflecta radiatiile solare, respingand caldura care ar ajunge altfel in podul casei. Economia regasita pe factura de energie poate ajunge si pana la 40% pe an. Tiglele din metal sunt durabile, majoritatea continand un pigment reflectorizant numit Kynar 500.

Tiglele din asfalt

Acoperisurile albe sau deschise la culoare se comporta foarte bine cand vine vorba despre reducerea acumularii de caldura, dar se pare ca pana si asfaltul inchis la culoare poate fi folosit pentru pastrarea unei temperaturi scazute in interiorul cladirilor. Pe piata exista companii care ofera produse asemanatoare asfaltului traditional pentru acoperisuri, dar sunt tratate cu vopseluri speciale care ajuta la reducerea acumularii de caldura. Astfel, materialul ajunge la un grad de reflectivitate solara de 40%. Tigla din asfalt e fabricata din granule colorate reflectorizante si e mai durabila decat tiglele traditionale, gratie tehnologiei de fabricatie care reduce gradul de dilatare si contractie.

Tiglele compozite

InSpire Slate e o tigla compozit care contine ardezie. Compania producatoare foloseste pigmenti pentru crearea unor culori reci cu grad sporit de reflectivitate solara care scad temperatura acoperisului. Rezultatul imediat e reducerea cantitatii de caldura care patrunde in interiorul cladirii si scaderea cu 15% a gradului de folosire a aerului conditionat.

Acoperisul verde

O alta modalitate de „racire” a acoperisului este folosirea unui gazon. Si cand spunem gazon, ne referim exact la ce-ar fi trebuit sa fie pe Stadionul National la meciul cu Franta. Ideal pentru acoperisurile terasa si cu panta mica, stratul vegetal asigura umbrirea si inlatura caldura din aer prin evapotranspiratie. Astfel, gazonul scade temperatura de la suprafata acoperisului.

LiveRoof este un sistem flexibil si usor de instalat care le permite constructorilor instalarea intr-o singura zi. Spre deosebire de majoritatea celorlalte produse, plantele sunt deja crescute pana ajung la maturitate in module care se instaleaza direct pe acoperis.

Desi o astfel de optiune s-ar putea sa nu functioneze in toate cazurile, exista o multime de variante de materiale care va pot proteja acoperisul de caldura soarelui, reducand pretul facturii la energie.