construct FINISAJE

Ardezia, impact maxim cu resurse minime

Ardezia, o roca de origine sedimentara, continand argila cu particule fine, cantitati variabile de cuart si feldspat, se prezinta sub forma de foi care se pot desface usor in placi subtiri.  Panelurile de ardezie au trei caracteristici principale. Prima se refera la cromatica extrem de bogata: gri, maron, negru, galben, ruginiu, roz, rosu, verzui . A doua calitate consta in faptul ca se monteaza foarte usor, multe paneluri fiind deja premontate, iar cele care vin la bucata sunt si ele usor de fixat, avand latimi perfecte pentru manevrat (intre 3 si 10 cm). Principala trasatura a ardeziei ramane designul, impactul vizual, capacitatea de a se distinge intr-o amenajare chiar si atunci cand cantitatea folosita la placare este destul de mica.

Ardezia se foloseste atat la placarea spatiilor interioare (sufragerii, bai, bucatarii, birouri, cafenele) cat si la placarea spatiilor exterioare. Vom accentua in continuare avantajele ardeziei folosite in placarile exterioare. Astfel, panelurile din ardezie se utilizeaza la fatade, garduri, socluri, jardinere, stalpi.

Vom incerca sa facem o clasificare orientativa a produselor din ardezie in functie de dominanta culorilor. Cele pamantii in combinatie cu gri sunt ardeziile precum Panel Multi, Panel Brown, Panel Sahara. In culoarea gri antracit exista ardezia Panel Rusty Black, Kavala fasii, verde Laguna, in timp ce ardezia Homa si Rhodos sunt in gama nuantelor de crem, iar ardezia Sikis Mix combina coloristica dunelor de nisip cu griul antracit. Gama cromatica este foarte bogata, ca urmare si accentele se pot schimba de la o categorie de produs la alta.

Aceasta clasificare cromatica ajuta la identificarea variantelor de asociere armonioasa a ardeziilor cu restul placarii exterioare, ceea ce presupune o potrivire intre culorile celor doua tipuri de produs. O ardezie cu dominanta crem se potriveste cu travertinul Latte sau Classic, iar un panel Rusty Black poate veni bine alaturi de o marmura Emperador polisat. Pe de alta parte, ardeziile sunt perfecte pentru asocieri contrastante, unde putem folosi o gama variata de tencuieli decorative existente pe piata, precum si placi in culori uni sau care sa aiba mimime jocuri de naunțe (marmura  Thassos sau Sunny, limestone Vratza, ardezia Nero sau Verde etc.). In imaginile prezentate se poate vdedea dublul rol al panelurilor de ardezie, acela de element de contrast si armonie.

Nu doar montarea panelurilor de ardezie se face usor, ci si intretinerea lor. In afara de impermeabilizarea necesara si fireasca a suprafetei pietrei, mai trebuie avute in vedere materiale utilizate pentru hidroizolatii de calitate, in cazul placarilor exterioare .

Dupa cum s-a putut observa, e de ajuns un singur element placat cu paneluri din ardezie, un stalp sau un soclu, pentru ca intreg ansamblu sa capete personalitate, obtinad un impact vizual maxim.