BIROURI ARHITECTURA info

Atelier Punct

Infiintat in anul 2005, biroul Atelier Punct a ajuns la formula actuala de trei arhitecti in 2011. Ernest Atanasiu, Iulian Mosu si Stefan Stana colaboreaza cu diversi specialisti din domenii conexe pentru a oferi servicii complete.

Astfel, cei trei au finalizat proiecte in domenii ca proiectarea de constructii civile, comerciale si industriale, renovare, design de mobilier, proiectare si coordonare specialitati, servicii de urbanism, design interior si design de obiect.

Au ales arhitectura din pasiune. Probabil altfel ar fi ales o meserie la fel de libera in gandire, constienti de aura „boema” pe care au arhitectii. In aceasta profesie e important sa iti mentii treaza curiozitatea si, avand in vedere ca ideile si conceptele pot migra de la un domeniu la altul, acest lucru duce invariabil si spre alte domenii.

Prefera solutiile directe si clare si ofera raspunsuri tehnice la diverse contexte (program, buget, constrangeri de mediu etc.), cautand, in acelasi timp, prin spatiul construit, frumusetea. Pentru ei, casa perfecta este, in primul rand, casa croita pe masura celui care o va locui.

Ii admira pe Eduardo Souto de Moura, Oscar Niemeyer, Radu Mihailescu, RCR Arquitectos, Peter Zumthor, Bruno Munari, Phillipe Starck si considera ca, in relatia cu clientul, dialogul este cuvantul cheie. Discutiile cauta raspunsuri si solutii care definesc arhitectura in stransa legatura cu parametrii subiectivi ai fiecarui proiect. |ncearca sa isi evidentieze rolul de specialisti si uneori sa impuna solutii proprii, care au in spate experienta acumulata si cunostiintele tehnice invatate.

Referitor la starea arhitecturii romanesti, considera ca profesia in sine a evoluat foarte mult. Au aparut echipe tinere care ofera solutii moderne de nivel european unor probleme pur romanesti. Ca breasla insa, cei trei sunt de parere ca mai e de lucru la imaginea de simplu desenator pe care arhitectii si-au impus-o singuri.

Separat, au participat la diverse concursuri. |n formula actuala, insa, nu, si isi propun s-o faca. Din punctul lor de vedere, concursul de arhitectura este indicatorul cel mai bun al talentului unei echipe.

In proiectele lor incearca sa evite notiunea de stil, curent sau moda. Au imagini (cu sens de tablouri, ipostaze) pe care le prefera si care sunt pe o linie paralela cu stilul. Nu au ajuns inca la o marca proprie. Nu doresc sa aiba lucrari similare, ci prefera sa fie recunoscuti prin sufletul pe care il imprima fiecarei lucrari.