ECO NEWS info

Cele cinci tendinte majore in industria constructiilor verzi

Multe dintre aceste tendinte va vor parea extrem de cunoscute. Unele au evoluat din necesitati economice, in timp ce altele exista gratie dezvoltarii tehnologiei. Fie ca detineti deja o casa, fie ca va ganditi sa va construiti una, sigur exista in randurile de mai jos ceva ce va va atrage atentia.

Renovarea sa traiasca

Nu e nicio noutate ca industria constructiilor de locuinte s-a aflat in ultimii ani intr-un declin accelerat, dar s-ar putea ca acest lucru sa nu fie in totalitate ceva negativ. In multe cazuri, este mult mai intelept, din punct de vedere financiar, sa renovezi o casa existenta decat sa incepi de la zero. Plus ca renovarea te poate transforma cu usurinta intr-un ecologist practicant. Vei face economie la materiale de constructii si deseuri si vei contribui la conservarea terenurilor in forma lor naturala.

Daca esti proprietarul unei case, o idee inteleapta ar fi sa investesti in imbunatatiri eficiente din punct de vedere energetic, care vor reduce necesarul de incalzire sau racire al cladirii. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul izolatiei suplimentare a peretilor, acoperisului si pardoselilor, etanseizand crapaturile sau instaland ferestre noi. Daca functiunile casei nu mai sunt in concordanta cu nevoile beneficiarilor, poti construi o unitate rezidentiala suplimentara care poate servi drept studio, birou, spatiu suplimentar de depozitare etc.

Amprente mai mici

Daca vom avea sansa sa construim de la zero, majoritatea dintre noi se va orienta, in 2012, spre spatii mai mici. Mai putini metri patrati inseamna costuri mai mici la materialele de constructie si mana de lucru, dar si mai putina energie necesara pentru incalzirea si racirea spatiului respectiv. O casa mai mica nu inseamna neaparat o casa inghesuita. Nu cumva combinatia camera de zi, bucatarie deschisa, loc de luat masa e mai confortabila si functionala decat cea cu spatiile distincte, formale?

Net Zero

Pentru perfectionisti, sa faca economie de energie nu e suficient. De ce sa nu mergi pana la capat si sa-ti transformi casa intr-una cu un consum de energie egal cu zero? O astfel de cladire genereaza tot atat cat consuma, raportul fiind egal cu zero. Majoritatea caselor de acest gen ajung la astfel de performante combinand o varietate de strategii de proiectare active si pasive. Printre strategiile pasive se enumera includerea unor ferestre plasate inteligent care utilizeaza sau previn acumularea de energie solara, ventilatia naturala si pereti extrem de bine izolati. Aceste tactici reduc consumul de energie. Cand vine vorba insa de producerea de energie, este necesara instalarea unui sistem de energie regenerabila, cum ar fi panourile solare, pompele de caldura geotermale sau chiar turbinele eoliene.

Apa net-zero este un alt termen pe care il veti auzi mai des in 2012. Nu numai ca ar trebui sa va inlocuiti instalatiile vechi si perimate cu unele mai noi si eficiente, dar ganditi-va si la un sistem de reutilizare a apei menajere sau la unul de colectare a apei de ploaie.

Sisteme de monitorizare a energiei

Termostatele reglabile au fost o inventie geniala, dar tehnologia ne permite in momentul acesta sa ne monitorizam consumul de energie mai bine si in timp real. Aceste dispozitive noi se conecteaza la reteaua casei si ne permit sa vizualizam datele pe un ecran sau chiar pe laptop sau telefon. Ideea e ca, cu cat esti mai constient de consumul tau de energie, cu atat vei gasi mai multe modalitati de a face economie. E ca si cum ai intra intr-un jos de strategie. Premiul? Facturi mai mici de electricitate si, bineinteles, satisfactia ca faci tot ce poti pentru a proteja mediul.

Becurile cu LED

Stiti deja ca becurile incandescente, in ciuda luminii lor calde, nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Becurile fluorescente au fost promovate drept cel mai bun inlocuitor. Cu toate acestea, LED-urile utilizeaza chiar si mai putina energie si au o durata de viata mult mai mare. Desi pana acum nu au fost folosite prea mult la cladirile rezidentiale din cauza unor dezavantaje – lumina mai rece, iluminat mai slab si pretul mare -, LED-urile au evoluat extrem de mult in ultimii ani. Probabil ca, pana la finalul lui 2012, nu ne vom lumina intreaga casa cu ajutorul lor, dar le putem incepe sa le folosim in diferite spatii.