BIROURI ARHITECTURA info

NOIMA Grup creativ

Numar de numar, revista ID Proiect isi propune sa prezinte in paginile sale un birou de arhitectura, fiecare cu ideea si viziunea sa despre spatiul construit, in asa fel incat voi, cititorii nostri, sa puteti alege intre o serie de stiluri si abordari cea mai pe gustul vostru. De data aceasta, insa, avem de-a face cu mai mult decat un simplu birou de arhitectura, caci NOIMA Grup creativ este o echipa de tineri profesionisti in arhitectura, arhitectura de interior, fotografie, visual media, design de produs si design grafic.

Echipa este formata din 12 membri, fiecare cu experienta individuala de peste 10 ani, care pentru prima data apar in aceasta formula, cu un proiect comun. Grupul astfel format isi propune sa promoveze creatia romaneasca, la nivel national si international, prin incurajarea activitatii tinerilor profesionisti din domeniile creative. Proiectele si programele in care se implica cei de la NOIMA au si o latura sociala, intrucat ei cred in imbunatatirea calitatii vietii prin ambitia, experienta si performantele tinerelor generatii.

Printre cele mai recente proiecte ale grupului se numara “Wake Up”, cu care au participat la Romanian Design Week 2014 si Digital Transilvania 2014. Este vorba despre o instalatie interactiva programata care incearca sa creeze o stare prin desen. Pe un ecran sunt proiectate imagini ale unor zone interesante din punct de vedere arhitectural si, cu ajutorul unei tablete grafice, pe aceste imagini se poate desena, se pot face diverse propuneri de schite. Cu alte cuvinte, intr-un timp extrem de scurt, cat dureaza sa tragi cateva linii, poti schimba aspectul unei intregi zone, lasandu-ti amprenta asupra ei. Propunerile se incarca apoi pe pagina de facebook a grupului, pe pagina oficiala Wake Up.

Un alt proiect proiect recent este intitulat “Avis Magica”, care a fost recompensat, de altfel, cu mentiunea de onoare la Salonul de Design si Arhitectura de la Milano 2014, unde concurentii au fost invitati, plecand de la cladirile simbol ale marilor orase – Turnul Eiffel in Paris sau opera din Sidney -, sa propuna o astfel de cladire pentru Miami. Arhitectii Dan Ionescu si Alex Sandulescu au propus astfel Avis Magica, o cladire inspirata din creatia lui Constantin Brancusi, “Pasarea in spatiu”, dar si versurile lui Nichita Stanescu, “Oamenii sunt pasari nemaiintalnite, cu aripi crescute inauntru”. A rezultat o cladire unde cele doua entitati, Pasarea si Omul, se combina, care este destinata curatirii aerului si care functioneaza pe principiul unei plante.

Plecand de la aceeasi idee, de revolutionare a arhitecturii si designului, atat cel de interior, cat si cel de produs, prin implementarea tehnologiei avansate si al noilor media pe tot parcursul procesului de creatie si realizare, cei doi arhitecti au realizat “Eusphyra blochii”, un bar al carui principal scop este de facilitare a interactiunii umane. Conceptul barului se inspira din natura, “Eusphyra blochii” fiind o specie de rechin ale carui miscari in jurul prazii au generat forma dinamica a obiectului de arhitectura.

Majoritatea proiectelor celor de la NOIMA Grup creativ au drept componenta principala interactiunea umana directa cu forma, suprafata sau imaginea, ceea ce dezvolta o noua tendinta a arhitecturii moderne.