ECO NEWS info

Cele zece beneficii ale unei case pasive

Imaginati-va cum ar fi sa locuiti intr-o casa moderna si confortabila unde nu va trage curentul, nu exista variatii de temperatura de la o camera la alta si, mai presus de toate, nu trebuie sa platiti facturi la energie. Poate parea prea frumos sa fie adevarat, dar aceste conditii reprezinta norma pentru cei care au ales sa locuiasca intr-o casa pasiva.

Casa pasiva este o constructie extrem de eficienta din punct de vedere energetic in care climatul interior confortabil poate fi mentinut fara a utiliza sisteme active de incalzire sau racire. Genul acesta de locuinte sunt incalzite in principal de lumina soarelui, dar, spre deosebire de casele care utilizeaza panouri solare pentru a o transforma in electricitate, locuintele pasive o capteaza sub forma de caldura, fiind construite in asa fel incat elimina necesitatea unei centrale, a unui semineu sau a altei surse convetionale de incalzire.

Respect fata de mediu

Ar putea combate constructia unei singure case pasive poluarea sau incalzirea globala? Din nefericire, nu. Dar daca fie si un procent mic din resedintele noi care se construiesc in lume ar respecta standardele unei locuinte pasive, economia de energie ar fi semnificativa. Un studiu facut in Germania, in anul 2003, a comparat consumul de energie al unei case pasive cu cel al unei case traditionale si al uneia eficiente energetic. Studiul a aratat ca, in cazul locuintei pasive, economia de energie ajunge la o medie de 90% comparativ cu cea traditionala si 80% comparativ cu cea eficienta energetic.

Casele pasive electricitate pentru folosesc totusi electricitatea pentru iluminat, incalzirea apei si aparatele electrocasnice, dar majoritatea nu au nevoie de nicio sursa de caldura in afara de cea provenita de la soare si cea generata de aparatele electrice si oamenii din casa.

Facturi mai mici la utilitati

Designul caselor pasive elimina necesitatea unui sistem traditional de incalzire chiar si in cele mai aspre conditii de mediu, astfel ca facturile la motorina, gaz natural si propan ar putea deveni istorie. O constructie bine izolata si utilizarea unor electrice eficiente energetic pot reduce si mai mult amprenta energetica a unei locuinte pasive.

Reduceri de taxe

Desi taxele si impozitele specifice variaza de tara la tara, verificati daca nu cumva primiti vreo reducere de taxe in cazul in care va renovati casa existenta pe baza standardelor unei locuinte pasive. Unele state, municipalitati si companii de utilitati ofera credite si imprumuturi cu dobanda mica pentru a va ajuta sa acoperiti costurile achizitionarii si instalarii de materiale, dispozitive si structuri eficiente energetic.

Calitate mai buna a aerului

Unul dintre cele mai importante elemente ale conceptului de casa pasiva este ventilatia mecanica controlata, care inlocuieste continuu aerul interior statut, umed sau poluat in orice alt fel, cu aer proaspat din exterior. Sistemele de ventilatie extrem de eficiente absorb aerul din bucatarii, bai si alte spatii umede sau generatoare de mirosuri neplacute si pompeaza aer curat in dormitoare si sufragerii. Sistem echilibrat de ventilatie mentine umiditatea din interior la un procent confortabil de 30 pana la 60 la suta.

Confort

Este o notiune atat de integrata conceptului de casa pasiva, incat exista chiar o „ecuatie a confortului” care se aplica la construirea unei astfel de locuinte. Designul pasiv e centrat pe mentinerea unei temperaturi confortabile si constante in interiorul casei, cu foarte mici variatii de la o camera la alta. Diferenta dintre temperatura radianta (temperatura ferestrelor, usilor si a altor suprafete de contact cu exteriorul) si temperatura aerului este extrem de mica, ajutand la eliminarea curentilor.

Calitate si durabilitate a constructiei

Pentru a respecta standardele unei case pasive, locuintele sunt construite dupa cele mai bune standarde moderne, transformand cladirea intr-una extrem de durabila. Fiecare aspect al unei case pasive este planificat cu atentie si specificat in avans, astfel ca exista foarte putine erori in procesul de constructie. Multe dintre materialele folosite, cum ar fi ferestrele si usile de buna calitate, aproape ca n-au nevoie de intretinere., iar lipsa sistemelor conventionale de incalzire inseamna si mai putine reparatii de facut.

Liniste si pace

Ferestrele extrem de performante si usile si peretii bine izolati ai unei case pasive reduc expunerea la zgomotul strazii si alte sunete exterioare. Sistemele cu care e dotata o astfel de constructii respecta standarde foarte stricte de silentiozitate.

Nevoie scazuta de energie exterioara

Desi o casa pasiva nu inseamna neaparat deconectarea de la reteaua electrica, multi dintre adeptii conceptului puncteaza, avand in vedere nesiguranta viitorului energetic, beneficiile consumului scazut de motorina, carbuni sau gaz natural. Consumul scazut de energie presupus de o casa pasiva face ca nevoile acesteia sa poata fi satisfacute prin instalarea de panouri solare sau turbine de vant.

Valoare

Nu exista niciun dubiu ca pretul de constructie al unei case pasive e mai mare decat cel al unei case traditionale. |n timp, insa, costurile mai mari cu materialele, proiectul si constructia vor fi amortizate prin economia de energie.

Factorul moda

Pana in septembrie 2010, in Statele Unite existau doar 13 structuri pasive certificate, iar cele cateva astfel de locuinte aveau un statut de celebritati in randul entuziastilor ecologisti. In general, orice noua cladire de acest gen apare in presa, in reviste de arhitectura sau pe site-uri care promoveaza constructiile verzi. Bineinteles, s-ar putea sa fiti putea genul care nu agreeaza o astfel de publicitate, dar veti putea in schimb adormi linstiti ca v-ati scazut impactul asupra mediului, sporindu-va in acelasi timp calitatea vietii.