info INOVATIE

Inovatii ecologice

Hotel Jenga din containere reciclate

Biroul de arhitectura OVA Studio a dezvaluit recent planurile Hive-Inn, un hotel concept construit din containere reciclate. Proiectat special pentru a participa la competitia Inovatii Radicale, structura extrem de curajoasa s-a inspirat din jocul Jenga si este alcatuita din piese care se pot schimba in functie de necesitatile hotelului. Fiecare container respecta tema unui brand international renumit, de la Ferrari la Louis Vuitton, pentru a le oferi oaspetilor hotelului sansa de a dezvolta o relatie mai apropiata cu marcile lor preferate.

Asemeni jocului Jenga, containerele pot fi inserate sau extrase din turnul care serveste pe post de hotel, gratie unei structuri metalice. Flexibilitatea si mobilitatea proiectului constituie o buna oportunitate de branding, marcile renumite putand sponsoriza designul fiecarei camere de hotel. De asemenea, cei interesati pot cumpara containerele, pentru a servi fie ca birouri, fie ca locuinte.

Thomas Heatherwick si a sa „oaza scufundata”

Designerul britanic Thomas Heatherwick si-a facut cunoscuta intentia de a construi un parc al cavernelor in Abu Dhabi, situat dedesubtul unui acoperis fragmentat care imita solul crapat al desertului arab.

Parcul al Fayah ocupa o suprafata de 125 de mii de metri patrati si va fi dotat cu locuri de joaca, zone de picnic, gradini de legume, cafenele, totul intretesut cu o varietate de plante si flori native zonei Golfului.

O serie de coloane vor sustine acoperisul plutitor sub care designerul a proiectat, de asemenea, o biblioteca publica, o moschee, un cinematograf in aer liber si spatii care pot fi folosi pentru diverse activitati atat in aer liber, cat si in interior.

Prin crearea unui spatiu partial umbrit, acoperisul reduce cantitatea de apa pierduta prin evaporare, imbunatatind eficienta energetica si sustenabilitatea parcului. Constructia este programata a incepe anul acesta, iar finalizarea proiectului vizeaza inceputul anului 2017. Proiectul va fi finantat de organizatia non-profit Salama bint Hamdan Al Nahyan Foundation, iar parcul va incorpora o serie de activitati si caracteristici unice care vin in sprijinul educatiei, artelor, culturii, traditiei si sanatatii, stalpii pe care se dezvolta fundatia.

Parcul va avea o trasatura traditionala, aspectul sau amintind de desertul arab, dar si un aspect modern ca va atrage atat locuitorii zonei, cat si turisti straini, punand Abu Dhabi-ul pe lista oraselor cunoscute pentru spatiile publice inovatoare.

Domul aerostatic Nike, prima structura pe un acoperis cu heliu

Pentru a sarbatori lansarea produsului KOBE 9 Elite Low HTM la Saptamana Internationala a Designului de la Milano, din acest an, Nike a facut echipa cu Arthur Huang, fondatorul companiei MINIWIZ, totul cu scopul de a dezvolta un spectaculos dom aerostatic sprijinit de nimic mai mult decat un acoperis umplut cu heliu. Amplasata la Palazzo Clerici, in Milano, structura este prima de acest gen care foloseste zero elemente supuse fortelor axiale de compresiune. |n plus, pavilionul poate fi desumflat si mutat intr-o alta locatie in doar cinci geamantane de dimensiuni medii.

La baza structurii sunt amplasate noua cutii de sticla care ancoreaza acoperisul plin cu heliu de deasupra. Deasupra acestor cutii exista o retea de fibre textile care serveste nu numai ca element vizual, ci si ca tampon intre spatiul de jos si balonul de deasupra. Majoritatea materialelor folosite pentru constructia acestei capodopere sunt reciclate, iar domul a fost inspirat din aerodinamica parasutei lui Leonardo Da Vinci, dar si din zmeul lui Alexander Graham Bell. }esatura multicolora face legatura intre structura si tehnologia Flynit. |n loc sa contrazica legile naturii, instalatia este in echilibru cu ele, la fel cum tehnologia Flynit canalizeaza presiunea piciorului care se misca pentru a crea sprijin.

Acoperisul de alge produce oxigen cat patru hectare de padure

Acoperisul Urban de Alge dezvoltat de compania ecoLogic Studio reprezinta o mostra de arhitectura bio-digitala care combina culturile de micro-alge cu protocoale digitale de cultivare in timp real. Proiectul va fi expus la Saptamana Internationala a Designului de la Milano, din 2015, si poate controla cursul energiei, apei si dioxidului de carbon in functie de modificarile climatice, miscarile vizitatorilor si alte variabile de mediu. Este prima astfel de structura din lume si, odata finalizata, va putea produce zilnic o cantitate de oxigen echivalenta cu patru hectare de padure, plus 123 de kilograme de biomasa.

Masa care se transforma in adapost

Ca raspuns la dezastrul provocat de cutremurul urmat de tsunami in 2011 in Japonia, biroul de arhitectura Architecture Global Aid a proiectat un adapost unic botezat Casa Origami. Distribuita inainte de producerea unor astfel de dezastre, solutia serveste pe post de masa in scoli sau chiar locuinte particulare. |n eventualitatea unui cataclism, mesele viu colorate pot fi pliate sub forma unor adaposturi de urgenta pentru a furniza protectie si intimitate. Astfel, obiectul cu dublu sens isi arata utilitatea atat inainte, cat si dupa producerea unui dezastru.

Zilele imediat urmatoare unui cataclism sunt critice, deoarece victimele au nevoie de provizii si materiale de constructie cat de repede cu putinta. |n loc sa astepte sosirea ajutoarelor, compania de arhitectura Architecture Global Aid a propus o solutie proactiva care sa implice disponibilitatea la fata locului a acestor adaposturi. Casele Origami sunt obiecte multifunctionale pe care beneficiarii le pot folosi in viata de zi cu zi si care, daca este necesar, se pot transforma si pot fi folosite ca adaposturi.

Fatada care recolteaza vant

Turbinele de vant sunt instalatii rareori zarite in interiorul oraselor din cauza zgomotului pe care il produc si a faptului ca modifica privelistea. Plus de asta, oricum cladirile actioneaza ca o bariera in calea vantului. Dornic sa gaseasca o solutie estetica pentru captarea energiei eoliene in mediul urban, studentul TU Delf Murtada Alkaabi a proiectat un sistem de fatada sub forma de panou care grecolteaza vant. Sistemul poate fi amplasat pe cladirile din zona coastei si demonstreaza faptul ca energia eoliana poate fi integrata in arhitectura fara a-i modifica estetica.

Mai potrivit pentru cladirile modulare, sistemul proiectat de Murtada Alkaabi este compus dintr-o serie de panouri care reactioneaza la vanturile din zona si dau nastere unui model extrem de atragator pe fatada cladirii. Combinat cu un mecanism de colectare a apei de ploaie, un acoperis verde si panouri fotovoltaice, sistemul de captare a energiei eoliene genereaza o energie care poate fi distribuita in retea, ajutand la diminuarea facturilor la curent electric ale cladirii.

Sticle din plasticul aruncat in oceane

Compania de produse de curatare ecologice Ecover produce ambalaje din plasticul aruncat in oceanele lumii. Momentan, exista peste 46.000 de resturi de plastic care plutesc in fiecare 2,6 kilometri patrati de ocean, ceea ce face ca ideea Ecover sa fie una nu numai inteligenta, ci si ecologica.

Compania pescuieste plasticul direct din ocean, dupa care il proceseaza si-l transforma in recipiente pentru detergent si sapun lichid. |n efortul de a atrage atentia asupra poluarii cursurilor de apa, Ecover a botezat aceste recipiente Ocean Bottle. Poluarea oceanelor este o problema foarte grava in toate zonele Globului. Doar pestii din Pacificul de Nord ingereaza anual 24.000 de tone de deseuri de plastic si peste un milion de animale marine mor in fiecare an din cauza deseurilor din apa. Odata ajuns in ocean, plasticului ii pot lua mii de ani sa se descompuna.

Sauna plutitoare etajata

Saunalautta este o pluta etajata construita de un grup de prieteni din Finlanda, perfecta pentru zilele insorite petrecute pe lac. Mai mult de atat, pluta reprezinta o modalitate foarte buna de a te incalzi si in zilele de iarna, cand poti folosi sauna cu care este echipata. Pluta mai este dotata cu un gratar, hamace si chiar si un turn de observatie de unde poti admira frumusetile naturii inconjuratoare.

In Finlanda, cultura saunei este bine inpamantenita. Astfel, la o populatie de 5,3 milioane de locuitori exista mai mult de doua milioane de saune. Conform traditiei, cand nu mai poti suporta caldura saunei, trebuie sa te arunci in apele inghetate ale lacului langa care este amplasata.  Asa ca ce idee mai buna decat o sauna plutitoare, mai ales ca ea poate fi inchiriata.

The Currents, cea mai mare gradina verticala din lume

Compania Green Over Gray tocmai a finalizat cea mai mare gradina verticala din lume, amplasata pe unul dintre peretii cladirii Desjardins din Quebec, Canada. Peretele viu inalt de 65 de metri a fost botezat “The Currents” si are ca inspiratie raul St. Lawrence aflat in apropiere. Cu peste 11 mii de plante si mai multe de 42 de specii diferite, gradina verticala este menita a imbunatati calitatea aerului din interiorul cladirii si creeaza un mediu unic pentru vizitatori si cei care lucreaza aici.

Peretele pe care este situata structura este complet hidroponic (nu s-a folosit deloc solul) si contine plante care se dezvolta in medii verticale similare in natura, cum ar fi ramurile copacilor sau in apropierea cascadelor. Rezultatul final atrage privirea, curata aerul si sporeste atat acustica, cat si valoarea proprietatii.