ECO NEWS info

Casele verzi, primele case de pe terra

Unele dintre primele case de pe Terra, cele ale stravechiului popor amerindian Pueblo, prezinta caracteristici si tehnici „verzi” folosite mai tarziu in locuintele proiectate de arhitecti renumiti, cum ar fi Philip Johnson si Frank Lloyd Wright.

Fallingwater, Mill Run, SUA

La sfarsitul anilor ’30, celebrul arhitect Frank Lloyd Wright proiecteaza Fallingwatter, considerata un exemplu de marca al arhitecturii care vizeaza contopirea mediului construit cu natura. Una dintre cele mai importante caracteristici ale cladirii este amplasarea, deasupra unei cascade. Din anumite unghiuri, casa pare sa fie o formatiune naturala a stancariei, iesita usor in afara copacilor, asemeni unui promontoriu.

Monticello, Charlottesville, SUA

Thomas Jefferson poate fi considerat una dintre personalitatile renascentiste ale istoriei, iar Monticello, resedinta sa din Virginia, este construita dupa personalitatea celui care a locuit aici. Cea mai gverdeh particularitate a cladirii se refera la lumina. Camerele de la primul etaj au luminatoare care directioneaza lumina de la etajul superior, iar usile generoase de sticla reflecta influenta stilurilor arhitecturale roman si francez, dar totodata mentin temperatura constanta pe parcursul anotimpurilor. Cu alte cuvinte, Jefferson a proiectat un sistem de incalzire sI de iluminat ecologic cu mult inainte ca el sa fie folosit la scara larga.

Mormintele Kasubi, Kampala, Uganda

Fanul, strans in snopi, dispus peste straturi de iarba sau alta vegetatie similara, este un material de constructie testat in timp, cu proprietati izolatoare extrem de bune. Populatiile de pe Glob au dezvoltat variatiuni pe tema snopilor de fan folositi pentru acoperisuri si pereti, toate adaptate la diversele climate pentru a obtine acelasi rezultat – locuitorilor sa le fie cald si mediul interior sa ramana uscat.

Cea mai veche casa Zero-Net din SUA, Ann Arbor

Casele verzi istorice enumerate pana acum au un lucru in comun: au fost construite avand caracteristici care – intentionat sau nu – le-au redus efectul asupra mediului inconjurator, au economisit energie sau au folosit resursele intr-o maniera eficienta. Aceasta locuinta verde din Ann Arbour, insa, functioneaza astfel pe baza unei alte tactici: proprietarii ei actuali au transformat reabilitarea cladirii vechi de 110 intr-un exercitiu de trai cu minim impact asupra mediului.

Locuinta este considerata a fi Net-Zero deoarece produce la fel de multa energie cat consuma. Gratie dispozitivelor solare instalate pe acoperis, sistemului geotermal de incalzire si ventilatorului care recupereaza energie, proprietari pot folosi iluminatul modern si eficient energetic si restul instalatiilor necesare traiului confortabil fara a apela la reteaua conventionala de energie. Mai mult, energia in exces produsa de casa lor este vanduta apoi companiei electrice.

Proprietarii si-au postat pe Internet proiectul de reabilitare, prezentandu-le celor interesati doua lucruri importante: in primul rand, cumpararea si detinerea unei case verzi nu inseamna renuntarea la farmecul istoric al unei constructii vechi. Apoi, eficienta energetica poate fi vizata in cazul oricarei cladiri, indiferent care este varsta ei.

Locuintele din stanca, Parcul National Mesa Verde, USA

Putine imagini ale sud-vestului american sunt la fel de recognoscibile ca cele ale locuintelor din stanca din Parcul National Mesa Verde din Colorado. |ntre anii 600 si 1.300 A.D., populatia pueblo a locuit in orasul construit dedesubtul lespedei de stanca ce iesea din munte. Locuitorii celor 600 de structuri se foloseau de balcoane si scari pentru a ajunge la casele lor si erau protejati de intrusi de fortareata naturala ce se ridica in jurul lor.

Mesa verde este probabil cel mai dramatic exemplu de caracteristica gasita in multe dintre  structurile verzi descrise mai sus, aceea de a construi in sensul naturii inconjuratoare, nu impotriva ei. Poporul pueblo a folosit materialele pe care le avea la indemana. Desi aceasta e o practica la fel de veche ca primele adaposturi construite de om, ea isi probeaza caracteristicile verzi cand ne gandim la costurile de transport si folosire a altor materiale moderne. Poporul pueblo a folosit natura inconjuratoare fara a face mari eforturi constructive. Constructiile verzi moderne se bazeaza pe tehnologii ca panourile solare, pompele geotermice si instalatiile extrem de eficiente energetic, dar constructiile de la Mesa Verde ne arata ca sustenabilitatea se bazeaza in la fel de mare masura pe logica si practicalitate.