BIROURI ARHITECTURA info

MOLO

Infiintat in 2009, Molo ii are in componenta pe sotii Cristina si Florin Sturzu. Pasionati de detalii, cei doi arhitecti vad casele ca o ca un prilej de manifestare a personalitatii si individualitatii beneficiarului.

Gama de servicii pe care le ofera Molo este extrem de variata, mergand de la concepte, la proiecte tehnice, amenajari interioare, animatii si design de obiect. Cei doi arhitecti au convingerea ca arhitectura de calitate se poate realiza si prin utilizarea inteligenta a materialelor obisnuite, detaliile fiind cele care dau personalitatea unei cladiri, si nu pretul. De altfel, la Molo se pune foarte mult accent pe personalizarea constructiilor, cei doi soti promovand individualitatea.

Daca nu ar fi ales arhitectura ca meserie, Cristina Sturzu ar fi optat pentru designul de obiect. Nu e deloc de mirare ca nici sotul ei nu ar fi iesit din sfera creatiei, visandu-se artist 3D. Deocamdata sunt mai degraba multumiti de starea arhitecturii romanesti, considerand ca pentru prima data se poate vorbi si la noi de interes fata de susteinabilitate, deoarece situatia economica a ultimilor ani a influentat oarecum in bine evolutia arhitecturii romanesti din punctul acesta de vedere.

Apreciaza mai degraba studiourile de arhitectura decat arhitectii celebri care, in general, pun forma inaintea functiunii pentru a-si pastra celebritatea. |i admira insa pe cei de la Bjarke Ingels Group – o exceptie de la aceasta regula -, deoarce toate proiectele lor se incadreaza perfect in context, indiferent de scara proiectului, nefiind lipsite in acelasi timp de originalitate si inovatie. Dintre arhitectii romani il apreciaza foarte mult pe Remus Marusciac, pentru ca amandoi s-au format sub indrumarea sa si au facut o pasiune pentru detalii tot datorita lui. Printre preferati ar fi si Cristian Corvin pentru talentul cu care compune adevarate povesti din obiecte uzuale si materiale accesibile si pentru nota subtila scenografica din proiectele sale.

Le este greu sa numeasca un proiect preferat dintre cele realizate de ei, deoarece sunt diferite ca functiuni si contexte si considera ca, in general, concursurile de arhitectura sunt ingredientul secret al unui phisic sanatos pentru orice architect, prin gradul de libertate in gandire pe care il ofera. Pana acum nu au participat decat la concursuri de design, iar la capitolul concursuri de arhitectura au pentru prima data in lucru un proiect.

Nu au un stil anume. E imposibil sa ai un stil, pentru ca fiecare proiect se incadreaza intr-un context aparte si fiecare beneficiar are o personalitate aparte. O casa n-ar trebui sa fie compusa strict din “zone de zi” si “zone de noapte”. Ar trebui sa contina spatii destinate unor activitati specifice fiecarui beneficiar, indiferent daca aceste spatii sunt de dimensiuni mari, normale sau daca sunt chiar si de doi mp. Este vorba despre acele locuri care creaza personalitatea unei case. Viziunea lor asupra unei locuinte nu e impartasita, din pacate, de marea majoritate a beneficiarilor, pentru ca traim intr-o lume a tiparelor, a marcilor, in care individualitatea incepe incet incet sa dispara. De altfel, pentru o relatie buna cu beneficiarul si un rezultat multumitor si pentru architect, si pentru client, primul pas ar fi ca arhitectul sa fie vazut ca un profesionist care poate fi exploatat in mai multe privinte decat pentru a autoriza o constructie.