GRADINA info

Piatra cubica, versatilitate si accesibilitate

Piatra cubica este una dintre cele mai accesibile si mai spectaculoase modalitati de a amenaja o curte, interioara sau exterioara, alee, parcare, spatiu carosabil, chiar pavaj interior pentru cei care isi doresc o abordare mai neconventionala.

Apropierea de natura este conferita de suprafata pietrei cubice, care, de cele mai multe ori este putin sau deloc prelucrata. Odata ajunsi aici, trebuie sa amintim tipul finisajelor pentru piatra cubica: natur, buceardata, antichizata sau nesflefuita. Diversitatea acestor produse naturale vine atat din finisaje si din dimensiuni, cat mai ales din felul materialului, al rocilor: marmura, ardezie, granit, sandstone, limestone, travertin etc.

Utilizarea diverselor modele de pavaj pentru infrumusetarea curtilor interioare si exterioare acopera o gama aproape infinita de stiluri decorative: rustic, mediteraneean, clasic, minimalist, industrial, baroc, shabby chic.

Montarea pietrelor cubice, indiferent de dimensiune si de finisaj, se poate face pat de nisip sau pe sapa semi-umeda. Desi este recomandabil ca montajul sa fie executat de catre profesionisti sau de catre persoane mai indemanatice, cu o minima experienta in amenajari sau constructii.

Este de retinut ca exista materiale de calitate superioara la un pret optim care se folosesc la fixarea pietrelor cubice, deci nu trebuie cautate asa-zisele produse ”speciale„ pentru piatra cubica.

Dupa ce ati montat piatra cubica, este recomandat sa alegeti si o bordura care sa inchida perfect spatiul pe care tocmai l-ati amenajat. Fie ca este vorba de o alee sau de spatiul din fata garajului, bordura este principalul aparator al pietrei cubice. Aceasta impiedica depunerea noroiului, fixeaza mai bine piatra si nu lasa vegetatia sa patrunda in zonele nedorite.

Rezistenta fizica, versatilitate, intretinere si montaj usoare, diversitate cromatica – acestea sunt principalele avantaje ale pietrei naturale cubice. Ca este asa o dovedeste prezenta pietrelor cubice in constructiile raspandite de-a lungul intregului glob, de mii de ani, in cadrul multor civilizatii antice, precum cele din Orientul Apropiat, America de Sud, Africa sau Asia.

Succesul pietrelor cubice continua neintrerupt de atunci, iar astazi a ajuns a fi utilizate intr-o gama uimitor de variata de amenajari, care confera atat rezistenta, eleganta, cat si  originalitate spatiilor exterioare si interioare.

Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com