construct FINISAJE

Placari in zona frontului de lucru

Desi s-a impamantenit ideea ca pentru placarea bucatariei in general cea mai buna este faianta, exista si alte materiale destinate acestui scop, chiar mai practice, mai frumoase si mai rezistente.

Totusi, mai ales pentru zona frontului de lucru, locul intai il ocupa placarea cu faianta. Placile ceramice sunt adesea preferate pentru ca au o durata mare de viata, sunt rezistente, exista intr-o gama bogata de modele, culori si dimensiuni, se intretin usor si nu au preturi foarte mari.

Pe langa aceasta modalitate de finisare a zonei din apropierea blatului de lucru, in ultimii ani au aparut si altele, care castiga din ce in ce mai mult teren. Unul dintre aceste materiale este sticla, care are menirea de a crea senzatia de luminozitate si spatialitate, dar confera bucatariei si o nota de eleganta deosebita. Sticla se prezinta intr-o multitudine de culori si nuante, poate fi pictata, imprimandu-i-se diferite motive, astfel incat aveti de unde alege pentru a o asorta mobilierului din bucatarie.

Piatra naturala decorativa este un material utilizat din cele mai vechi timpuri si care nu se demodeaza odata cu trecerea timpului. Ea prezinta cateva calitati importante: este durabila si estetica, imprimand bucatariei o personalitate proprie. Printre cele mai utilizate tipuri de piatra se numara granitul, marmura, travertinul, ardezia etc. Dintre acestea, granitul este cel mai cunoscut si mai raspandit pentru placarea zonelor din apropierea frontului de lucru. Blaturile realizate din acest material au marea calitate ca nu se pateaza. Dezavantajul este ca murdaria si grasimile se curata mai greu de pe placajele din piatra.

O varianta avantajoasa o constituie placarea cu metal, care este rezistent la apa, la caldura si, in plus, are si un aspect foarte placut. Pentru ca imprima bucatariei impresia de rece, este bine sa se aleaga un mobilier si decoratiuni care sa contracareze aceasta senzatie.

In cazul in care aveti o bucatarie amenajata in stil rustic, puteti accentua impresia de „bucatarie ca a bunicii” varuind sau vopsind, pur si simplu, peretii din zona frontului de lucru. Este adevarat ca ei vor fi expusi murdaririi rapide, insa pot fi revaruiti oricat de des fara un efort prea mare.

Tot pentru placare se mai foloseste si PAL-ul, care se gaseste pe piata intr-o gama larga de culori si imitatii. Este un material care rezista mult in timp, se intretine usor, da o nota de unitate bucatariei, insa se zgarie foarte repede.