construct FINISAJE

Cele mai sustenabile 10 produse ale anului 2012

Cea de-a 11 editie a Premiilor Top 10 Materiale Eco de Constructie si-a desemnat castigatorii. Selectate de editorii companiei BuildingGreen produsele din lista de mai jos au, printre altele, drept caracteristici eficienta energetica, rezistenta, folosirea rationala a materialelor.

Izolatia Amorim din pluta expandata

Pentru a produce acest material, particulele de pluta sunt incalzite la abur, ceea ce la sporeste dimensiunile si activeaza un liant natural, suberina. Coeficientul de rezistenta termica a produsului ajunge pana la 3,6 pe 2,54 centimetri. Mai mult, materialul prezinta un excelent control acustic, este extrem de durabil, are permeabilitate moderata la vapori si respecta standardele de protectie impotriva focului. Mai multe informatii pe bcork.amorim.comaen.

Blocul de ciment Atlas cu sistemul CarbonCure

Sistemul CarbonCure presupune injectarea dioxidului de carbon provenit dintr-o sursa industriala locala direct in zidaria de beton, folosindu-se o matrita speciala. Tehnica este utilizata in principal cu scopul reducerii amprentei de carbon a produselor companiei, dar injectarea dioxidului de carbon sporeste totodata rezistenta betonului si reduce cantitatea de ciment necesara. Mai multe informatii pe atlasblock.com.

LoE-i89 de la Cardinal Glass

Acest strat de oxid de indiu si staniu se poate aplica prin suflare pe suprafata de contact a unui geam izolator, permitand aplicarea a doar doua straturi de vopsea cu emisivitate scazuta pe termopanul cu foaie dubla. Astfel, se ajunge la o performanta a geamului obtinuta anterior doar la termopanele cu trei foi de geam. Produsul este utilizat momentan pentru geamurile securizate dar va fi, incepand cu 2013, disponibil pentru toate tipurile de geam. Mai multe informatii pe cardinalcorp.com.

Becurile stradale de la Cree Lighting

Becurile stradale furnizeaza 100 de lumeni per watt si sunt accesibile, investitia recuperandu-se in doar trei ani. Sunt proiectate sa functioneze peste 100.000 de ore si compania producatoare ofera o garantie de cinci ani. Mai multe informatii pe cree.com.

Sistemul controlat de irigatie de la distanta

Cyber Rain este un sistem care foloseste date meteo locale laolalta cu informatii despre plante, sistemul de irigantie, sol, panta si expunerea la soare pentru a calcula evaporarea si a furniza cantitatea necesara de apa fiecarui gen de planta. Prin intermediul Internetului sau direct al unui port USB, sistemul de irigatie poate fi ajustat de la distanta cu ajutorul telefoanelor inteligente.

Sistemul de incalzire a apei GeoSpring

In doar prima ora de functionare, GeoSpring are o rata de 238 de litri de apa si este disponibil in patru moduri de operare, de la orice fel de rezistenta electrica, la toate variantele de operare ale pompelor de caldura. GeoSpring e cea mai silentioasa dintre toate pompele de caldura de sine statatoare, la doar 55dB si are o garantie limitata la 10 ani. www.geappliances.com.

Haiku de la Big Ass Fans

Proiectate atat pentru aplicatiile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale, ventilatoarele de tavan Haiku consuma intre 2 si 30 w. Lamele elegante cu diametru de 1,5 metri sunt fabricate fie dintr-un material compozit alb sau negru, fie din bambus laminat. www.bigassfans.com.

Sistemul Proglaze de la Tremco

Proiectat pentru aplicatii comerciale, sistemul Proglaze consta in materiale de etansare, membrane si grund care se integreaza perfect. Componentele din aluminiu si silicon se amplaseaza intre ferestre si alte deschizaturi in peretii cladirii pentru a reduce scurgerile de aer. www.tremcosealants.com.

Lemnul reciclat de la Viridian

Viridian proceseaza paleti, lazi si ambalaje de lemn pentru a crea dusumele, blaturi, lambriuri si furnir pentru uzul comercial si rezidential. Lemnul reciclat este o combinatie de fag, stejar, molid, pin si un amestec de esente tari tropicale pentru duritate si rezistenta. www.viridianwood.com.

Softul WUFI

WUFI este o familie de software-uri pentru PC dezvoltate de Institutul Fraunhofer din Germania si Laboratorul National Oak Ridge din Statele Unite. Softul calculeaza transferul de caldura si umiditate din componentele constructive multistrat expuse la diferite conditii climaterice si poate fi folosit, de exemplu, pentru a evalua performanta acoperisului sau a peretilor pe timpul ploii. www.wufi-pro.com.