info INOVATIE

Toyo Ito castigatorul Premiului Pritzker 2013

Considerat adesea premiul Nobel pentru architectura, Premiul Pritzker pentru anul 2013 a fost acordat arhitectului japonez Toyo Ito, in varsta de 71 ani.

De peste 40 de ani, Toyo Ito a realizat o serie de proiecte care au combinat inovatia conceptuala a arhitectiurii cu executia desavarsita. Este creatorul unei arhitecturi remarcabile, realizand cu succes proiecte diverse: biblioteci, case particulare, parcuri, teatre, magazine, cladiri de birouri si pavilioane. Un talent unic, el este dedicat procesului de descoperire a noi oportunitati de expimare a arhitecturii intr-o maniera indrazneata si optimista.

Ceremonia editiei din 2013 a avut loc pe 29 mai la John F. Kennedy Presidential Library and Museum in Boston, Massachusetts, un proiect realizat de Ieoh Ming Pei, castigatorul premiului Pritzker in anul1983. Laureatul va intra in posesia premiului de 100,000 de dolari si unei medalii de bronz.

Scopul Premiului Pritzker pentru Arhitectura, care a fost fondat în 1979 de catre Jay A. Pritzker si sotia lui, Cindy, este de a recunoaste an de an oprera unui arhitect a carui proiecte demonstreaza o combinatie de calitati, de talent, viziune si angajament, proiecte ce a adus contributii semnificative umanitatii si mediului construit.

www.pritzkerprize.com