GRADINA info

Despre alpinarii cu peisagist STOENESCU MARIUS

Alpinariul este un element care se poate construi intr-o gradina in  scopul realizarii unei dimensiuni pozitive, spre a dinamiza planicitatea spatiului (realizand elementul yang din filozofia feng–shui) sau spre a masca un colt mai putin placut din gradina.
Acest element de dinamism isi are locul bine determinat intr-o gradina feng-shui: in partea stanga (partea dragonului);  in alte tipuri de gradini se poate amplasa  acolo unde doreste fiecare, mai putin in zona centrala a gradinii.

Alpinariul  ingemaneaza mai multe energii: a pamantului (din pamant), a metalului (pietrele), a lemnului (lemnul si plantele), putand adauga si elementul apa,  prin constructia unei cascade sau pseudocascade.

Dandu-i o forma artistica si proportionala, stabilind locul fiecarei pietre, plante sau trunchi de copac, realizam o combinatie plastica si cromatica deosebita, se creeaza in gradina dumneavoastra un colti[or vesel, delicat si romantic, pe care il veti indragi foarte mult.

Pentru a construi alpinariul este nevoie de pamant fertil (aici vor vegeta plantutele), de plante pitice (care au cresteri anuale mici), de pietre rustice cat mai originale ca forma, culoare, dimensiuni,  de un ciot-doua  de copaci, de trunchiuri de copaci cu coaja cat mai expresiva, de entuziasm, putin efort fizic si putin simt artistic. Nu exista sabloane, dimensiuni ideale sau calcule matematice, ci doar imaginatie si inspiratie. Si, cum Dumnezeu l-a inzestrat pe roman cu aceste elevate simturi, puteti sa va construiti singuri acest element energetic in propria gradina.

Din punct de vedere financiar, investitia este de 100-150 euro/mc de alpinariu amenajat, in functie de valoarea plantelor de mici dimensiuni, de costul pietrei, de transport etc. Pretul alpinariului poate cre[te in conditiile cand se doreste si constructia unei cascade cu apa in alpinariu. Aceasta cascada va aduce in plus energia apei in gradina, conferindu-va  muzicalitatea caderilor de apa.

Cele doua elemente constructive din gradina, alpinariul si cascada, va vor revigora dupa o zi arida, stresanta si incarcata de vara, ele fiind elemente energizante pe care nu trebuie sa le neglijam, pentru ca spiritul si trupul sa le  mentinem tinere, efervescente si functionale.

Ing. peisagist STOENESCU MARIUS, NORTH STAR GARDEN, 0745.649.295, nsgarden@hotmail.com