GRADINA info

Ars topiaria, arbusti modelati in diferite forme, pentru gradini spectaculoase

Mix de maiestrie, imaginatie si inventivitate
Cunoscuta inca din Antichitate, cand gradinarii cautau sa imite sculpturile marilor artisti, „ars topiaria” s-a dezvoltat mai ales in timpul Renasterii, in gradinile englezesti si cele frantuzesti.

Pentru amatori, specialistii recomanda arbusti de mici dimensiuni si forme simple si usor de realizat. Pentru obtinerea unei asemenea sculpturi sunt necesari cinci ani de zile.

La inceput, se construieste scheletul metalic al viitoarei plante topiare, apoi se planteaza arbustul. Lastarii sunt condusi pe scheletul metalic pana cand acesta este complet imbracat. Vlastarii tineri se taie de doua pana la sase ori pe an, la începutul primaverii pentru a le da forma geometrica si la inceputul toamnei pentru întretinere.

Planta nu se taie niciodata în perioada de ger sau în plina canicula  si întotdeauna operatiunea se face începand de sus spre baza si din centru spre exterior. Plantele topiare pot fi plantate chiar si în containere sau ghivece.

Ele trebuie sa aiba anumite caracteristici: capacitatea de a suporta un numar mare de taieri si tunderi, cu forma rapida de vegetatie noua, frunzele trebuie sa fie abundente si mici si suprafata trebuie sa fie continua, fara spatii goale.

Pentru obtinerea formei sferice se recomanda speciile: Buxus sempervirens, Berberis, Lavandula, Rosmarinus, Santolina rosmarinifolia, Cryptomeria japonica.

Pentru forma de con: Carpinus sp., Prunus laurocerasus, Ligustrum ovalifolium, Chamaeciparis lawsoniana, Picea glauca conica, Thuja orientalis aurea. Pentru forma de coloana: Cupressus sempervirens, Taxus baccata, Tsuga Canadensis, Juniperus sp. Pentru alte forme se recomanda: Cupressus sempervirens, Cryptomeria japonica, Ilex crenata, Chamaecipary obtusa, Pinus nigra, Thuja.

Pentru crearea de figuri fantastice este indicat sa se achizitioneze suport special din fier pe care sa se creasca in special plante cataratoare: Lonicera caprifolium, Cotoneaster sp., Hedera helix sp., Pyracantha.

Arh. peisagist Alexandru Balas, GREENBOX, 0745 656 237, greenboxcontact@gmail.com, http://greenbox.ro

Foto: Shutterstock.com