GRADINA info

Ingrijirea gazonului

Se spune ca o gradina fara gazon este ca o zi fara soare. Prin urmare, desi este destul de greu de intretinut, intr-o curte trebuie sa existe gazon, macar partial.

Cea mai buna perioada pentru insamantarea gazonului este la inceputul lunii septembrie. Dar, daca solul este suficient de cald si de umed, acest proces se poate desfasura de primavara pana toamna. Apoi, pentru a avea un gazon frumos si sanatos, se vor efectua cateva lucrari de intretinere. Cea mai importanta operatiune este tunsul gazonului  (o data pe saptamana cand cresterea este intensiva). In mod normal, inaltimea gazonului trebuie sa fie de 2,5-3 cm.

Probleme pot aparea in zonele de margine, acolo unde masina de tuns iarba nu poate ajunge. Pentru a elimina neajunsul, in aceste zone se pot planta arbusti.

Tunderea regulata este obligatorie, insa ea prezinta si dezavantajul reducerii elementelor nutritive din sol. Ele vor fi completate cu ingrasamant, primavara si toamna. La numai cateva zile dupa fertilizare gazonul isi recapata prospetimea si culoarea sa naturala. In cazul in care exista portiuni in care iarba creste rar, ele pot fi refacute cu ajutorul amestecurilor speciale de seminte de regenerare.

In cele mai multe veri, precipitatiile nu sunt suficiente petru o dezvoltare optima a gazonului, de aceea este necesara irigarea. Semnul principal al lipsei de vitaliate a gazonului il reprezinta decolorarea din verde inchis in verde deschis. Gazonul se va uda rar si abundent, dimineata devreme sau seara. Un sistem de irigare usureaza munca proprietarului gradinii, recomandandu-se ca acest sistem sa fie lasat sa actioneze 15-20 de minute. Daca pe alocuri creste muschi, este un semn ca gazonul a fost udat prea mult, iar in acest caz el trebuie uscat cu tuburile de drenaj.

Foto: arhiva Ideal Decor, Flickr.com