GRADINA info

Patio, spectaculoasele gradini interioare mostenite de la romani

Unul dintre lucrurile pentru care Roma Antica este faimoasa este arhitectura ei. Pe langa temple, bazilici, apeducte, drumuri si canalizari, romanii au inventat atat de frumoasele si ravnitele patio.

Notiunea de patio se refera la o gradina interioara, de forma patrata sau dreptunghiulara, delimitata pe toate laturile de galeria de coloane a constructiei. Pentru a exista o legatura intre locuinta si gradina, peretii care dadeau inspre patio erau pictati cu scene reprezentand plante, peisaje din natura etc.

Pentru realizarea unui patio, suprafata era impartita in 4, iar in centru exista, de regula, o mica fantana cu jeturi de apa. Patio trebuia obligatoriu sa contina vase de piatra, statuete si sa aiba o anumita suprafata pavata. Celebre erau patio de la Pompei, unde foarte putine case nu beneficiau de un patio. Acesta era un element foarte important pentru orice locuitor din Pompei, indiferent de clasa sociala din care facea parte.

Ca plante, erau preferate ierburile aromate, foarte utilizate in bucataria romana, dar si in ritualurile de infrumusetare si relaxare, iar coloanele erau impodobite cu plante cataratoare.

Gradini patio se intalnesc si in alte parti ale lumii, in principal in locurile unde s-a extins Imperiul Roman, ducand cu el cultura, tehnologia si traditiile proprii. Celebre in toata lumea sunt patio marilor palate spaniole. De altfel, Spania ar putea fi numita chiar „tara patio”, locuitorii ei fiind mari amatori de astfel de gradini. |n luna mai se organizeaza chiar un festival al patio, la Cordoba; spaniolii isi decoreaza patio cu cascade de flori, iar vizitatorii cutreiera de la un patio la altul.

Foto: Shutterstock, Flickr.