GRADINA info

Ornamente din piatra naturala pentru gradina

Piatra naturala este cel mai potrivit material pentru decorarea unei gradini. Piatra naturala inseamna cromatica bogata, care se integreaza perfect in decor, diversitate in texturi, durabilitate verificata in mii de ani in mii de constructii din intreaga lumea. Toate acestea la relaxare pentru tine, familia si oaspetii tai. Exista multe ornamente din piatra naturala pe care le poti folosi ca decor intr-o gradina. In continuare va prezentam cateva propuneri.

Rocaria (bolovanii mari) pot proveni din cariere de marmura, travertin, onix, ardezie si altele. Acesti bolovani se pot integra in orice cadru natural, fie ca vorbim de o gradina mai bogat ornamentata sau de una minimalista. Culoarea lor difera in functie de tipul rocilor, insa exista solutii care pot accentua aceste culori.

Pietrisul s-a combinat dintotdeuna cu arborii, arbustii si florile. Acesta poate avea diverse culori: de la alb la visiniu, de la verde la negru, cu variate venaturi ca niste pete (marmura, sandstone) sau cu aspect pigmentat (granitul). Aleile construite din pietris fluidizeaza spatiul, creand in acest fel o senzatie relaxanta pentru privitor. Folosit cu imaginatie, pietrisul poate face ca o curte mica sa para mai mare. Fiind de dimensiuni mici, pietrisul este usor de manevrat, luand diferite forme, cu ajutorul unor pietre mai mari sau cu distantiere speciale.

Bilele decorative sunt obiecte care atrag de la sine atentia: nu vezi prea des pietre (aproape) perfect rotunde. Aceste sfere se pot plasa de-a lungul unor alei, intr-un colt al gradinii sau in mod simetric la intrarea in garaj. Sunt sfere care pot copia aspectul unei bile de popice, de biliard sau de fotbal etc.

Monolitii si coloanele din sandstone, marmura, travertin etc au un mare impact cand se urmareste consolidarea pe verticala a geometriei dintr-o gradina. Aceste pietre zvelte, care pot ajunge pana la 1,5 metri, devin un centru puternic de interes vizual si contribuie la o mai buna dinamica a decorului. Putem plasa un monolit in mijlocul unui strat de flori sau in diagonala fata de un pom, realizand astfel un dialog benefic intre doua inaltimi din gradina.

Pasii japonezi au inceput sa fie populari si in Romania. Acestia sunt fie dale in forme regulate (patrate, dreptunghiulare), fie neregulate. Realizati din ardezie, marmura sau travertin, pasii japonezi exprima nu doar originalitate in abordarea unei gradini, dar si pragmatism, pentru ca acestia pot proteja gazonul.

Gratarele din piatra naturala se aseamana cu pasii japonezi, avand aceast rol dublu: practic si estetic. In privinta practicii nu mai insistam (arome, mancare sanatoasa etc.), dar vom sublinia faptul ca placarea cu piatra naturala poligonala a acestora se asorteaza perfect cu ambientul unei gradini sau curti, indiferent de dimensiunea acesteia.

In gama de ornamente pentru gradina de la Piatraonline.ro  poti gasi mai multe solutii care sa te inspire in amenajarea acestui spatiu. Gradina trebuie sa fie un loc al relaxarii si al confortului, iar piatra naturala indeplineste foarte bine acest rol de mii de ani in constructiile civilizatiei noastre. Si, pentru ca exista asa de multe produse din piatra naturala care iti poate schimba perspectiva asupra vietii – ritm, adaptare, schimbare – poate ar fi bine sa cunosti un loc dedicat de 10 ani pietrei naturale: piatraonline.ro

Sursa foto: piatraonline.ro, pinterest.com, piatraonline.com